Infopaketti instituutin asukkaille

päivitetty 20.5.2024

ennen matkaa: VAKUUTUS JA MATKUSTUSILMOITUS

Italiaan matkustavan kannattaa pyytää KELA:lta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saa sairaanhoitoa kiireellisissä tapauksissa. Instituutti suosittelee residenssiin saapuvia asukkaita hankkimaan yksityisen matkavakuutuksen matkan ajaksi. Lisäksi Ulkoministeriö kehottaa kaikkia ulkomaille matkustavia Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia tekemään matkustusilmoituksen ennen matkaa www.matkustusilmoitus.fi .

Ennen matkaa: KIRJASTO

Jos aiot käyttää residenssijaksosi aikana Rooman tieteellisiä kirjastoja, voit pyytää suosituskirjettä kirjastoihin etukäteen instituutin kirjastonhoitaja Diana Giofrèlta, giofre(at)irfrome.org. Kirjoitathan englanniksi tai italiaksi.

asukkaiden SAAPUMINEN instituuttiin

Villa Lantessa tehdään peruskorjausta 2023-2025 ja instituutti toimii väistötiloissa osoitteessa Via Garibaldi 31.

Käytännön syistä tarkka saapumisaika on aina ilmoitettava hyvissä ajoin instituutin toimistoon. Matka tulee järjestää niin, että instituuttiin saavutaan toimistoaikana ma-pe klo 16.00 mennessä. Instituuttiin ei voi saapua viikonloppuna.

ASUMINEN INSTITUUTISSA

Majoitukseen väistötiloissa Via Garibaldilla ja Via Faldan asuntolassa kuuluvat liinavaatteet ja pyyhkeet. Asukkaiden käytössä on yhteiskeittiö sekä yhteiset wc- ja suihkutilat, sekä seurustelua varten yhteinen olohuone parlatorio (Via Garibaldilla). Molemmissa majoituksissa on pesukoneet ja silitysmahdollisuus. Instituutin siivooja huolehtii huoneiden perussiivouksesta.

Via Faldan asuntolassa ei ole ilmastointia, ja kesäkuukausina Roomassa on hyvin kuuma. Via Garibaldilla osassa tiloja on ilmastointi, mutta korkeisiin lämpötiloihin tulee varautua kesäkuukausina.

Talvikuukausina Roomassa on sisätiloissa huomattavasti viileämpää kuin Suomessa. Varaudu tähän lämpimillä villavaatteilla. Suosittelemme myös vuodenajasta riippumatta sisäkenkien käyttöä. Italiassa on tavallista, ettei ulkokenkiä riisuta sisälle tullessa eikä sisätiloissa ole tavallista kulkea sukkasillaan tai paljain jaloin.

Lähimmät ruokakaupat ja kahvilat/ravintolat ovat noin 10 minuutin kävelymatkan päässä instituutista.

Via Faldan asunnon osoite on Via Giovanni Battista Falda 18. Lähistöltä löytyy ruokakauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Asuintilat

Asukkaat saavat laskun asumisesta residenssikauden alussa. Hinnasto
Instituutin omille kursseille osallistuvat eivät maksa asumisesta.

Järjestyssäännöt

Huoneissa on instituutin järjestyssäännöt, joihin asukkaita pyydetään tutustumaan heti saavuttuaan. Asumisoikeus väistötiloissa ja Via Faldan asuntolassa on henkilökohtainen eikä huoneisiin saa majoittaa muita henkilöitä. Kotieläimien pito ei ole sallittua.

KIRJASTO JA wifi

Asukkaat voivat käyttää instituutin kirjastoa. Asuinhuoneissa sekä kirjastotiloissa on myös asukkaiden omille laitteille ilmainen langaton internet-yhteys.

SAAPUMINEN LENTOKentältä via garibaldille

Via Garibaldin väistöiloihin pääsee Fiumicinon lentokentältä taksilla tai junalla. Taksi Fiumicinosta Via Garibaldille maksaa noin 50 euroa. Hinnasta kannattaa sopia etukäteen. Suositeltavaa on käyttää valkoisia, virallisia takseja. Taksille on varminta antaa osoitteeksi ”Via Garibaldi 30 (trenta)”, ja tarvittaessa voi lisäohjeistukseksi sanoa ”vicino alla Fontana dell’Acqua Paola”.

Osalla kentältä lähtevistä paikallisjunista pääsee Trasteveren asemalle (Stazione di Trastevere) ja matka kestää noin 25 minuuttia. Junalipun hinta on 8,00 €. Taksimatka Trasteveren asemalta Via Garibaldilta maksaa noin 10 euroa. Suoraa bussiyhteyttä aseman ja Via Garibaldin välillä ei ole, mutta bussilla 871 pääsee arkisin Via Carinille asti. Toinen vaihtoehto on mennä raitiovaunulla 8 tai 3 Viale di Trasteveren Opetusministeriön pysäkille asti ja jatkaa siitä bussilla 115 instituutin lähelle, pysäkille ”Carini/S. Pancrazio”.

Huomaathan, että Google Mapsiin kannattaa laittaa osoite ”Via Garibaldi 30”, vaikka virallisessa osoitteessa numero on 31.

Sisäänkäynti instituuttiin harmaansinisestä ovesta.

Lisätietoa paikallisliikenteestä ATAC:n sivuilta ja junien osalta Trenitalian sivuilta. Google Maps ohjaa myös hyvin paikallisliikenteen osalta.

SAAPUMINEN JUNa-asemalta via garibaldille

Junat saapuvat useimmiten Rooman päärautatieasemalle Stazione Terminille, josta pääsee väistötiloihin Via Garibaldille joko taksilla tai bussilla. Taksi Terminiltä väistötiloihin maksaa vuorokaudenajasta riippuen noin 20 euroa.

Stazione Terminiltä pääsee bussilla 75 via Carinille, josta voi jatkaa kävellen. Bussilla 64 pääsee Lungotevere Sassian/Santo Spirito -sairaalan pysäkille, josta voi vaihtaa bussiin 115, joka ajaa instituutin lähelle.

Saapuminen Via Faldan asuntolaan

Asuntolan osoite on Via Giovanni Battista Falda 18, asunto 4.

Faldalle pääsee Fiumicinon lentokentältä taksilla tai junalla. Osa lentokentältä lähtevistä paikallisjunista pysähtyy Trasteveren asemalla ja matka sinne kestää noin 25 minuuttia. Trasteveren asemalta voi jatkaa matkaa paikallisjunalla Quattro Ventin asemalle. Vaihtoehtoisesti Trasteveren asemalta Faldalle pääsee taksilla (alle 10 euroa) tai arkisin bussilla 871.

Taksi Fiumicinosta Via Faldalle maksaa noin 40–50 euroa. Hinnasta kannattaa sopia etukäteen. Suositeltavaa on käyttää valkoisia, virallisia takseja. Taksille kannattaa sanoa kaupunginosan nimi Monteverde.

Rooman päärautatieasemalta (Stazione Termini) voi jatkaa Via Faldalle joko taksilla tai bussilla (bussi 75 Via Carinille, josta voi jatkaa bussilla 871 tai 710 Via Faldan lähettyville).

Lisätietoa paikallisliikenteestä ATAC:n sivuilta ja junien osalta Trenitalian sivuilta. Google Maps ohjaa myös hyvin paikallisliikenteen osalta.

Bussiliput

Lähes kaikissa Rooman paikallisbusseissa, raitiovaunussa ja metrossa voi maksaa lähimaksulla kertalipun (1,50 €).

Bussilippuja voi ostaa ATAC:in automaateista, tupakkakaupoista ja lehtikioskeista, ja ne pitää leimata bussin sisällä olevassa laitteessa. Lippuja voi ostaa myös esim. TicketAppy-sovelluksen kautta (codice fiscalen kausilippua varten voi laskea täältä, kohtaan Provincia tulee ulkomaita tarkoittava kirjainyhdistelmä EE ; sovellukseen syntymäpaikaksi kaupungin sijasta maa ”Finlandia”).

Peruslippu 1,50 € on voimassa 100 minuuttia leimauksesta, ja sitä voi käyttää busseissa, metroissa ja paikallisjunissa Rooman kaupungin sisällä.

Asukkaiden osallistuminen instituutin toimintaan

Asukkaat ovat lämpimästi tervetulleita kaikkiin talon tapahtumiin. Ilmoitamme tapahtumista verkkosivuilla kohdassa ajankohtaista sekä some-kanavilla. Asukkailla on myös oma ryhmä Facebookissa (Lanten asukkaat), jossa on mahdollista sopia vapaamuotoisista illanvietoista jne.

Instituutin some-kanavien yhtenä tarkoituksena on tehdä näkyväksi instituutissa tehtävää tutkimusta ja taiteilijoiden töitä.

Blogi Fenestra Finnorum etsii jatkuvasti uusia kirjoittajia. Jos sinulla on juttuidea, ota rohkeasti yhteyttä toimistoon!

Instagramissa esitellään #Lantelaiset -hästägillä instituutissa asuvia ja työskenteleviä. Instagramiin voi myös tarjota kuvasarjoja.

Asukkaat voivat tägätä instituutin niin Twitterissä kuin Instagramissa – jaamme mielellään instituutissa asuvien sisältöjä kanavissamme.

Circolo Gianicolense-seminaarisarjassa stipendiaatit ja muut instituutissa asuvat tutkijat esittelevät omia tutkimusaiheitaan. Mukana ovat IRF:n lisäksi Gianicolon muut instituutit eli Norjan instituutti, Amerikan akatemia sekä American University. 

Parlatorio-podcastissa instituutissa asuneet keskustelevat tutkimuksesta, taiteesta ja Roomasta. Jaksoja voi kuunnella täällä.

Ota rohkeasti yhteyttä toimistoon ja ehdota omaa juttua tässä mainittuihin kanaviin!

Residenssijakson päätyttyä

Huoneet tulee luovuttaa lähtöpäivänä viimeistään klo 9.

Instituutissa asuneet jättävät toimintakertomuksen sähköisellä lomakkeella residenssijakson päätteeksi. Lomakkeen voi täyttää täällä.

Asukkaat voivat antaa palautetta residenssitoiminnan kehittämiseksi. Palautelomakkeen voi täyttää anonyymisti täällä.

Tieteellistä työtä tekevien asukkaiden pyydetään ystävällisesti mainitsemaan oleskelun tuloksena syntyneissä julkaisuissa instituutin nimi.