Näyttely Nadine Helbigin elämästä 25.11.2022 asti

”Un salotto famoso in tutta Europa” – Nadine Helbig Villa Lantessa
29.9.-25.11.2022
maanantaista perjantaihin klo 912
Vapaa pääsy
Vierailu on varattava etukäteen: puh. 06 6880 1674

Nadine Helbig, jonka kuolemasta on kulunut sata vuotta, asui noin 30 vuotta Villa Lantessa ja karismallaan hän loi huvilasta merkittävän kulttuurisalongin. Nadežda Dmitrievna Šachovskaja, joka myös tunnetaan nimellä Nadine, syntyi Moskovassa, vuonna 1847, köyhtyneeseen aatelisperheeseen.

Nadine saapui Italiaan 18-vuotiaana. Roomassa hän tunsi heti ”saapuneensa kotiin”. Nadine vieraili kaupungin arvostetuimmissa salongeissa ja tapasi sen aikaisen musiikkimaailman supertähden Franz Lisztin. Heidän välilleen syntyi luja ystävyys, joka pohjautui molemminpuoliseen arvostukseen ja musiikinrakkauteen. Roomasta tuli lopulta Nadinen pysyvä kotikaupunki.

Roomassa Nadine tapasi suuren rakkautensa, arkeologi Wolfgang Helbigin, joka toimi Saksan arkeologisen instituutin varajohtajana. Helbigin perhe muutti Villa Lanteen vuonna 1887. Nadine Helbigin ansiosta Villa Lantesta tuli koko Euroopan laajuisesti tunnettu kulttuurisalonki.

Monet merkittävät Rooman kulttuuripersoonat vierailivat Villa Lantessa päivittäin. Heidän joukossaan olivat mm. Edvard Grieg, Richard Wagner, Rainer Maria Rilke, Gabriele D’Annunzio, Theodor Mommsen, ja Leo Tostoin lapset.

Madame Helbigin erikoinen luonne ja hänen luovuutensa kiehtoivat yhtä lailla muusikkoja, kirjailijoita, taiteilijoita, arkkitehtejä, poliitiikkoja ja tiedemiehiäkin. He kaikki lumoutuivat myös näköalasta, joka Villa Lantesta avautuu yli koko Rooman.

Nadine ikuisti piirtäen ja maalaten kaikkea näkemäänsä. Hän piirsi nopeita tuokiokuvia ihmisistä ympärillään, perheenjäsenistä ja salongin vieraista.

Nadine Helbig ei ollut kuuluisa vain älymystön keskuudessa, vaan myös Rooman köyhimmät asukkaat tunsivat hänet hyvin. Nadine toimi kansan parissa Via Morosinin ilmaisella terveysasemalla, jonka hän oli perustanut vuonna 1899 köyhille, sairaille lapsille. Terveysasema oli täysin rahoitettu tuloilla, joita saatiin eri Villa Lantessa järjestetyistä hyväntekeväisyystapahtumista.

Hän kävi klinikalla päivittäin ja teki hallinnollisten töiden lisäksi myös hoitotyötä, ja toisinaan hänen läheinen ystävänsä Italian kuningatar Elena di Montenegro avusti häntä tässä.

Nadine vietti aikaa ihmisten keskuudessa, ja ihmiset vastavuoroisesti antoivat hänelle nimen ”Trasteveren äiti”. Nadinen kuollessa vuonna 1922 Rooman keskustan kirkonkellojen kaiku säesti hautajaissaattuetta, ja uskomaton ihmisvirta seurasi hänen arkkuaan matkalla Villa Lantesta Rooman protestanttiselle hautausmaalle.