INSTITUUTIN PODCAST-SARJAN KAHDEKSAS JAKSO ON JULKAISTU

Parlatorio on Suomen Rooman-instituutin podcast-sarja, joka vie kuulijansa Villa Lanten keittiöön, parlatorioon ja käytäville myöhäisten iltojen pitkiin keskusteluihin.

Vieraana podcastissa on tieteen, taiteen ja sivistyksen kentän kiinnostavimpia ihmisiä. Parlatorio tarjoaa tietoa antiikista, mutta myös uusia näkökulmia tämän päivän elämään, maailmaan ja suuriin haasteisiin. Podcastia juontaa instituutin tutkijalehtori FT Elina Pyy.

Parlatorio-podcastin toistaiseksi viimeisessä jaksossa Elina juttelee Suomen Rooman-instituutin johtaja Arja Karivieren kanssa, joka on tutkinut myös antiikin satamakaupungin Ostian kulttuuria. Vuonna 1981 Turusta lähtenyt arkeologian opiskelijoiden bussimatka oli Karivieren ensimmäinen kosketus Villa Lanteen ja 35 vuotta myöhemmin hän toi omalle johtajakaudelleen mukanaan mm. Ostiaa tutkivan projektinsa. Ostian kautta Roomaan tuli valtavasti ihmisiä ympäri Välimerta. He omaksuivat roomalaisuuden, mutta toivat mukanaan myös omia kulttuurisia piirteitään, esimerkiksi juutalaiset ja kreikankieliset yhteisöt näyttäytyivät vahvasti niin esineistössä kuin kaupungin arkkitehtuurissakin. Jaksossa sukelletaan siis Villa Lanten toimintaan, Arjan johtajakauteen sekä Ostia-projektiin ja kuulemme siitä millaista elämää antiikin Ostiassa elettiin ja kuinka kulttuurit kohtasivat Ostian kaduilla. Saamme myös ensikäden tuntumaa siitä kuinka johdetaan ja koordinoidaan isoa kansainvälistä tutkimusprojektia, jossa kysytään mm. kuinka antiikin kaupungista kehittyi monikulttuurisuuden kehto.

Podcastia voi kuunnella Spotifyssa ja muissa yleisimmissä podcastpalveluissa (Apple, Google) sekä kotisivuillamme.

Parlatorio-podcast on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa, joka rakentuu kotimaisten toimijoiden tuottamista tapahtumista ja teoista, jotka nostavat esiin tutkittua tietoa ja tietolähteitä.