Villa Lante

Villa Lante on yksi Rooman parhaimmin säilyneistä renessanssihuviloista. Yhdessä Villa Madaman kanssa se on arvokas esimerkki Rafaelin koulukunnan työstä Roomassa ja Medici-suvun paavien ”kultaisesta aikakaudesta”. Pitkän historiansa aikana rakennus on ollut muun muassa roomalaisen aristokratian kesäasunto ja kansainvälinen kulttuurisalonki. Suomen valtio osti villan vuonna 1950 säätiön Institutum Romanum Finlandiae perustajan Amos Andersonin lahjoituksen turvin, ja instituutti aloitti toimintansa huhtikuussa 1954.

Paavi Leo X:n datarius Baldassarre Turini valitteli vuonna 1514 kirjoittamassaan kirjeessä kaupungin tukahduttavaa kuumuutta ja sitä, ettei kesän paahdetta tahtonut päästä pakoon minnekään. Niinpä hän osti muutaman hehtaarin maata puutarhojen ja viiniköynnösten peittämältä Gianicolo-kukkulalta ja alkoi rakentaa sinne huvilaa.

Lue lisää

Villa Lante on rakennettu Firenzen Medici-huviloiden mallin mukaisesti Gianicolo-kukkulan laelle. Se on säilynyt lähes täysin alkuperäisessä muodossaan. Huvila on kuution muotoinen, ja sen katteena on pyramidikatto.

Lue lisää

Villa Lanten julkisivu.

hahmoVilla Lante