Baldassarre Turini

Baldassarre Turini, yksityiskohta Raffaellon koulukunnan freskosta Incontro di Leone Magno con Attila (1512-1514).

Villan Lanten rakennuttaja Baldassarre Turini syntyi vuonna 1486 Pescian pikkukaupungissa Toscanassa. Paikallisen rikkaan mesenaattisuvun vesa Baldassarre opiskeli lakia ja pääsi jo nuorena mahtavan firenzeläisen Medici-suvun palvelukseen. Vuonna 1512 hän kuului kardinaali Giovanni de’ Medicin seurueeseen ja joutui yhdessä tämän kanssa ranskalaisten vangiksi Ravennan taistelussa.

Kun kardinaali Giovanni de’ Medici vuonna 1513 valittiin paavi Leo X:ksi, Turini seurasi häntä Roomaan. Vähän myöhemmin uskollisuus palkittiin merkittävällä nimityksellä paavin datariukseksi. Leo X aikoi nimittää Turinin kardinaaliksi, mutta hän kuoli yllättäen vuonna 1521, eikä Turini koskaan saavuttanut tätä asemaa.

Paavi Hadrianus VI:n lyhyen kauden aikana Turini joutui eroamaan tehtävistään. Kun Leo X:n serkku Giulio de’ Medici valittiin paavi Clemens VII:ksi, hän nimitti Turinin nuntiukseksi, paavin ja Medici-suvun uskotuksi asiamieheksi.

Lisäksi Turinilla oli Roomassa tärkeitä hallinnollisia virkoja: hän oli magister viarum eli kaupungin rakennustöiden valvoja ja huolehti Medici- ja Strozzi-sukujen palatseista. Paavi Paavali III nimitti Turinin lopulta apostolisen hallitsijahuoneen hovimieheksi, ja niin hän toimi paavin edustajana tärkeissä tilaisuuksissa, kuten Kaarle V:n Italian-matkan yhteydessä.

Baldassarre Turini kuoli lokakuussa 1543, ja hänen ruumiinsa siunattiin S. Eustachion kirkossa, jonka lähellä hänen kaupunkiasuntonsa sijaitsi. Myöhemmin Turinin arkku siirrettiin hänen synnyinkaupunkiinsa Pesciaan, jonka tuomiokirkkoon pystytettiin Raffaello da Montelupon tekemä hautamuistomerkki.

Turinilla oli läheiset suhteet 1500-luvun alun tärkeimpiin taiteilijoihin. Vasarin mukaan Turini tilasi teoksia sekä Leonardo da Vinciltä että Rafaelilta, jonka testamentin toimeenpanijakin hän oli. Lisäksi hän oli Rafaelin nuoren oppilaan, arkkitehti ja taidemaalari Giulio Romanon läheinen ystävä.