Helbigin suku

Saksan arkeologisen instituutin palveluksesta eronnut Wolfgang Helbig (1839–1915) vuokrasi perheineen Villa Lanten vuonna 1887. Helbig oli hyvin monipuolinen antiikintutkija, joka julkaisi uraauurtavia teoksia mm. pompejilaisista seinämaalauksista, Italian varhaishistoriasta ja etruskitaiteesta. Hänen toimittamansa Rooman arkeologisten museoiden luettelo on edelleen perusteos aiheesta. Villa Lantesta käsin hän toimi myös useiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten museoiden arkeologisena asiantuntijana ja välitti Roomasta museoille antiikin veistoksia ja muita taideteoksia.

Helbigin vaimo oli venäläinen Nadine, syntyjään ruhtinatar Nadežda. Hän oli merkittävä pianisti, Clara Schumannin ja Franz Lisztin oppilas. Hän alkoi pitää Villa Lantessa kulttuurisalonkia, jossa vierailivat erimaalaiset tutkijat, kirjailijat ja taiteilijat Rooman aristokraattien ohella. Helbigien salongista on säilynyt mm. siellä käyneiden Romain Rollandin ja Rainer Maria Rilken kuvauksia. Nadine tuli tunnetuksi myös Trasteveren köyhien hyväntekijänä ja lastensairaalan perustajana.

Helbigien poika, Italian ilmavoimien kenraali Demetrio Helbig (1873–1954) omisti Villa Lanten vuodesta 1909 alkaen. Hän oli kemisti ja Italian ilmailun pioneereja, jonka 1900-luvun alussa ottamat kuumailmapallokuvat Roomasta ovat jääneet valokuvauksen historiaan.