Villa Lantessa alkaa peruskorjaus syyskuussa

Kuva: Tunnelmia vuoden 1974 peruskorjauksesta.

Villa Lantessa alkaa peruskorjaus syyskuussa 2023. Kiinteistön omistaa Suomen valtio, ja ulkoministeriö johtaa peruskorjaushanketta. Kesäkuusta alkaen Villa Lantessa ei voi enää vierailla, vaan henkilökunta keskittyy talon pakkaamiseen ja tyhjennykseen kesäkuukausien aikana. Kesäkuussa järjestetään opettajakurssi ja arkkitehtiopiskelijoiden Grand Tour -kurssi, mutta muuten instituutti on suljettu 1.6. alkaen.

Instituutti muuttaa väistötiloihin elokuussa 2023, ja toiminta jatkuu myös peruskorjauksen aikana. Kurssitoiminta ja tieteellinen toiminta jatkuu lähes normaalisti, mutta residenssitoiminta supistuu. Tästä tiedotetaan instituutin nettisivuilla syyskuussa.

Peruskorjauksessa uusitaan rakennuksen talotekniikka, mm. putket ja sähköt. Pääkerroksen historialliset freskot puhdistetaan. Remontissa pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa.

Peruskorjauksen pääsuunnnittelijana toimii ALA Architects. Italiassa suunnitelmia on täydentänyt PRAS Tecnica Edilizia -suunnittelutoimisto. Peruskorjauksen urakoitsijaksi on valittu paikallinen perheyritys Edil Fema. Suomen Museovirastoa vastaava Italian viranomainen (Soprintendenza Speciale Archeologia, Belle Arti e Paesaggio di Roma) on hyväksynyt suunnitelmat.