Villa Lantessa käynnissä peruskorjaus

Kuva: Tunnelmia vuoden 1974 peruskorjauksesta.

Villa Lantessa on alkanut peruskorjaus syyskuussa 2023. Kiinteistön omistaa Suomen valtio, ja ulkoministeriö johtaa peruskorjaushanketta. Peruskorjauksessa uusitaan rakennuksen talotekniikka, mm. putket ja sähköt. Pääkerroksen historialliset freskot puhdistetaan. Remontissa säilytetään mahdollisimman paljon vanhaa, ja toteutetaan kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden periaatteita. Villa Lanten puutarha uusitaan ja otetaan laajemmin asukkaiden käyttöön. Peruskorjaus kestää noin kaksi vuotta.

Instituutti on muuttanut väistötiloihin osoitteeseen Via Garibaldi 31, ja toiminta jatkuu myös peruskorjauksen aikana. Kurssitoiminta ja tieteellinen toiminta jatkuu lähes normaalisti, mutta residenssitoiminta supistuu.

Peruskorjauksen pääsuunnnittelijana toimii ALA Architects, ja Italiassa suunnitelmia on täydentänyt PRAS Tecnica Edilizia -suunnittelutoimisto. Peruskorjauksen urakoitsijaksi on valittu paikallinen yritys Edil Fema. Neuvonantajana toimii arkkitehti, prof. Tancredi Carunchio. Suomen Museovirastoa vastaava Italian viranomainen (Soprintendenza Speciale Archeologia, Belle Arti e Paesaggio di Roma) on hyväksynyt suunnitelmat. Peruskorjauksen yhteydessä Villa Lanten sisustus uusitaan osittain vanhoja kalusteita hyödyntäen, ja sisustussuunnittelijaksi on valittu KOKO 3 -toimisto.