13.4. Antonella Anedda -runoilta Villa Lantessa

Vettä ja teksti päällä.

keskiviikko 13. huhtikuuta klo 18
Villa Lantessa ja online

Runoilija Antonella Anedda ja kääntäjä Hannimari Heino lausuvat Aneddan runoja italiaksi ja suomeksi.

Ilmainen sisäänpääsy – ilmoittautuminen, paikkoja rajoitetusti.
Ilmoittaudu web-lomakkeella.

Tilaisuutta voi seurata myös etänä. Lähetämme Zoom-linkin ilmoittautuneille, täytä lomake.

Antonella Anedda (s. 1955)on yksi keskeisistä italialaisista nykyrunoilijoista. Sardinialaistaustainen, Roomassa asuva Anedda on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu runoilija, jolta on ilmestynyt kuusi runokokoelmaa ja kuusi esseeteosta sekä käännöksiä. Uusin esseeteos on Le piante di Darwin, i topi di Leopardi (Interlinea, huhtikuu 2022). Aneddan teokset ovat saaneet lukuisia palkintoja ja hänen runojaan on käännetty laajalti, kuten englanninkieliseksi valikoimaksi Archipelago (2014).

Taidehistorioitsijaksi aiemmin valmistunut Anedda on sittemmin väitellyt Oxfordin yliopistossa ja hänelle on myönnetty runotuotannostaan Sorbonnen yliopiston kunniatohtorin arvonimi. Hän opettaa italialaista kirjallisuutta Sveitsin italiankielisessä yliopistossa Luganossa. 

Antonella Aneddan runous ulottuu arkaaisesta sardinialaisesta maisemasta suurkaupungin kaduille sekä kodin tiloihin. Se laajenee arjen metafysiikaksi luotaamalla ihmisen elintilaa olemassaolon perusehtojen keskellä niin että päivänpolttava yhteiskunnallinen todellisuus ja yksittäisten ihmisten elämänhistoriat risteävät. Anedda kirjoittaa nimettömyyteen pyrkivää riisuttua kieltä, jossa aukkoiset rakenteet ja kerronnallinen tyyli vuorottelevat. Italian ohella hän kirjoittaa myös sardiksi.

Antonella Aneddan runoja on suomennettu antologiaan Miten paljon teistä täältä näkyy – italialaista nykyrunoutta 1960–2000 (toim. Hannimari Heino, suom. Heino, Martti Berger, Anu Rinkinen ja Elina Suolahti, Nihil Interit, 2006). Elokuussa 2022 Kustannusliike Parkko julkaisee Hannimari Heinon suomentaman noin sadan runon valikoiman Anatomioita, joka sisältää runoja Aneddan kuudesta kokoelmasta Residenze invernali (Crocetti Editore, 1992), Notti di pace occidentale (Donzelli, 1999), Catalogo di gioia (Donzelli, 2003), Dal balcone del corpo (Mondadori, 2007), Salva con nome (Mondadori, 2012) ja Historiae (Einaudi, 2019) sekä proosaa ja esseistiikkaa yhdistelevistä teoksista La vita dei dettagli (Donzelli, 2009) ja Geografie (Garzanti, 2021).  

Hannimari Heino (s.1963) on Porvoossa asuva suomentaja ja runoilija, jolta on ilmestynyt kolme runokokoelmaa ja kaksi kaunokirjallista kirjeteosta yhdessä runoilija Kristiina Wallinin kanssa. Vuodesta 1995 alkaen Heino on suomentanut lukuisia italialaisia nykykirjailijoita kuten Gianni Celatia ja Claudio Magrisia sekä tehnyt suomennoksillaan tunnetuksi italialaista 1900-luvun runoutta.

La Giuseppe Ungaretti -valikoima Haudattu satama (WSOY/NVL, 1996), italialaisen nykyrunouden antologia Miten paljon teistä täältä näkyy (Nihil Interit, 2006) sekä Eugenio Montale -valikoima Tuo minulle auringonkukka (Kustannusliike Parkko, 2018), josta Heinolle myönnettiin Premio Flaiano di italianistica, ovat piirtäneet italialaisesta runoudesta jo yhdenlaista jatkumoa. Antonella Anedda -valikoima tuo siihen merkittävän lisänsä, jossa nykyrunous käy dialogia sekä vuosisataisen italialaisen runouden että eurooppalaisen runouden perinteen kanssa.