Eva Margareta Steinby, Suomen Rooman-instituutin entinen johtaja, on valittu Accademia Nazionale dei Lincein jäseneksi

Suomen Rooman-instituutin entinen johtaja, klassinen arkeologi Eva Margareta Steinby on valittu Accademia Nazionale dei Lincein arkeologian osion ulkomaiseksi jäseneksi heinäkuussa 2023.

Federico Cesin vuonna 1603 perustama Accademia Nazionale dei Lincei on maailman vanhin tieteellinen akatemia, jonka ensimmäisiin jäseniin kuului esimerkiksi Galileo Galilei. Sen tavoitteena on edistää, koordinoida ja täydentää korkealaatuista, universaalia tieteellistä tutkimusta.

Steinby on kolmas akatemian jäseneksi valittu suomalainen. Häntä ennen jäseniä ovat olleet suomalainen kielitieteilijä Emil Nestor Setälä (1933) sekä geofyysikko V.A. Heiskanen (1953).

Steinby on toiminut Suomen Rooman-instituutin johtajana vuosina 1979–82 ja 1992–1994 sekä roomalaisen arkeologian professorina Oxfordin yliopistossa vuosina 1994–2004. Hän on tutkinut roomalaista topografiaa ja rakennushistoriaa, erityisesti tiilien käyttöä ja valmistajien leimoja. Steinby on tehnyt tutkimuksia Pompejissa ja johtanut Forum Romanumilla Lacus Iuturnaen kaivauksia, jotka ovat antaneet merkittävää tietoa Rooman kaupungin historiasta sen alkuvaiheista myöhäisantiikkiin. Projektiin kuului paitsi alueen arkeologinen tutkimus, myös siihen liittyvän laajan kirjallisen ja historiallisen tradition analysointi. Tiilitutkimuksen ohella Lacus Iuturnae -projekti on suurin ja eniten huomiota saanut hanke instituutin tutkimushistoriassa. Steinbyn johtama Lexicon Topographicum Urbis Romae -projekti syntyi roomalaisen topografian tärkeimpien tutkijoiden yhteistyönä, ja nykyään se on merkittävä antiikin Roomaan liittyvän tiedon lähdeteos.

Lista Accademia Nazionale dei Lincein vuoden 2023 uusista jäsenistä