Antiikin Rooma politiikan polttoaineena -verkkoluento

Beyond Populism – Antiikin Rooma politiikan polttoaineena: jälkitulkintoja 1900-luvun varrelta

Tervetuloa seuraamaan syksyn kolmatta Beyond Populism -verkkoluento- ja keskustelusarjan jaksoa Zoomiin keskiviikkona 20.10. klo 18 (Suomen aikaa)

Tutkijalehtori, FT Elina Pyyn luento pureutuu antiikin jälkivaikutukseen ja erityisesti Rooman historian käyttötarkoituksiin länsimaisessa poliittisessa kulttuurissa ja julkisessa keskustelussa. Pyy tarkastelee kuinka Rooman historiaa on käytetty erilaisten poliittisten viestien kommunikoimiseksi ja päämäärien saavuttamiseksi. Ketä antiikin Rooma on hyödyttänyt ja hyödyttää? Entä kuinka antiikin historiaa koskeva tutkittu tieto suhtetutuu näihin populaareihin/populistisiin tulkintoihin?  Esitelmä nostaa esiin esimerkkejä viimeisen parin sadan vuoden ajalta – Euroopan kansallisaatteiden historiasta ja Italian fasismin ajasta aina Yhdysvaltain terrorismin vastaisiin sotiin asti. Entä mikä on roomalaisen antiikin rooli nykypäivän populistisessa retoriikassa, ja esimerkiksi alt right -liikkeen internet-forumeilla?

Ilmoittaudu tilaisuuteen: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/46538440-c619-4f28-8956-a7348ce72b0b?displayId=Fin2360985

Beyond Populism -sarjan ohjelman ja aikataulun löydä täältä: https://instituutit.fi/beyond-populism-verkkoluento-ja-keskustelusarja-kurkottaa-poliittisen-retoriikan-taakse/

Luennosta tulee tallenne, joka on nähtävissä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n Youtube-kanavalla 14 vuorokautta luennon jälkeen.

Beyond Populism on suomalaisten kulttuuri- ja tiedeinstituuttien järjestämä yhdeksänosaisen tutkittua tietoa ja populismia käsittelevä verkkoluento- ja keskustelusarja, jossa asiantuntijoina kuullaan tieteen ja kulttuurin saralla työskenteleviä merkittäviä tutkijoita ja vaikuttajia Suomesta ja ulkomailta. Sarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 tapahtumia.

FT Elina Pyyn tutkimusintressien ytimessä on identiteettien rakentuminen antiikin kirjallisuudessa (erityisesti latinankielisessä runoudessa) sekä myyttien ja legendojen merkitys roomalaiselle minä- ja maailmankuvalle. Suomen Rooman-instituutin tutkijalehtorina Pyy syventyy kolmevuotiseen tutkimusprojektiin “Rewriting Rape: Archetypes of Sexual Violence in Ancient Myth and on the Contemporary Screen” (2019-2022), joka käsittelee seksuaalisen väkivallan narratiiveja antiikin mytologiassa ja myyttien toisintoja 2000-luvun elokuva- ja tv-fiktiossa. Tutkimus kuuluu antiikin jälkivaikutuksen alaan, ja se pyrkii selvittämään yhtäältä kuinka antiikin perintö vaikuttaa modernin ruutufiktion tapoihin kuvata seksuaalista väkivaltaa, toisaalta kuinka ajankohtaiset ruumiillisen koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden diskurssit vaikuttavat tapoihin tulkita ja uudelleenkirjoittaa antiikin myyttejä.