Haku käynnissä arkkitehtuurikurssille 2023

Antiikin perintö länsimaisen rakennustaiteen historiassa -kurssi (Grand Tour 2023) on suunnattu lähtökohtaisesti Otaniemen, Tampereen ja Oulun arkkitehtiosastojen opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet arkkitehtuurin historian peruskurssit. Kurssi on kaksiosainen: ensimmäinen osa järjestetään Tammisaaressa 19.4.–23.4.2023 ja toinen osa Italiassa kesäkuussa 2023.

Kurssin tavoitteena on tutustuttaa arkkitehtiopiskelijat antiikin rakennusperinnön vaikutukseen myöhemmässä rakennustaiteessa, laajentaa heidän käsitystään rakennusperinnön merkityksestä eri aikoina, tutustuttaa opiskelijat Suomen Rooman-instituutin toimintaan ja tarjota unohtumattomia kokemuksia myös antiikin alkulähteillä.

Tammisaaressa ohjelmassa on aamusta iltaan eri osa-alueiden asiantuntijoiden luentoja antiikin rakennusperinnöstä ja sen kulttuurin vaikutuksesta länsimaiseen rakennustaiteeseen. Ohjelmaan sisältyy lisäksi retkiä ympäristön kartanoihin ja kaupunkeihin. Retkien tarkoituksena on havainnollistaa antiikin vaikutusta suomalaisessa ja pohjoismaisessa rakennustaiteessa. Kurssin ensimmäiseen osaan valitaan noin 20 opiskelijaa, ja siitä saa opintopistehyvityksenä osastosta riippuen noin 5 opintopistettä. Valintaperusteet kursille ovat aiempi opintomenestys ja kurssin soveltuvuus hakijan muihin opintoihin. Tämä osuus on opiskelijoille täysin maksuton.

Kurssin toiseen osaan voivat hakea kaikki ensimmäiseen osaan osallistuneet, ja kurssi pidetään kuukauden mittaisena kesäkuussa 2023 Italiassa, puoliksi Villa Lantessa Roomassa. Italian osuuden aikana tutustutaan eri osa-alueiden asiantuntijoiden johdolla antiikin rakennusperintöön lukuisissa kohteissa. Kurssin aikana ei järjestetä juurikaan erillisiä luentoja, vaan pääpaino sijoittuu itse kohteisiin tutustumiseen ja kenttätyöskentelyyn. Jokainen opiskelija laatii osuuden aikana ”skissipäiväkirjan” ja lyhyen esseen. Työt julkaistaan yhdessä muiden opiskelijoiden töiden ja luonnosten kanssa pienessä julkaisussa ja näyttelyssä.

Kurssin toiseen osaan Italiassa otetaan seitsemän opiskelijaa, ja siitä saa opintopistehyvityksenä osastosta riippuen noin 10 opintopistettä. Kurssin toinen osa on lentomatkojen, asumisen (ei täysihoidolla), museoiden pääsylippujen jne. osalta täysin maksuton. Valintaperusteet toiselle osuudelle ovat yllä mainittujen lisäksi aktiivinen osallistuminen Tammisaaressa ja kurssin tehtävien suorittaminen.

Kurssin järjestää Suomen Rooman-instituutti yhteistyössä Otaniemen, Tampereen ja Oulun arkkitehtiosastojen kanssa niiden päätoimisille opiskelijoille. Kurssin pääopettaja ja yhteyshenkilö on TkT, arkkitehti, FM Juhana Heikonen (), ja häneltä saa tarvittaessa lisätietoa kurssista ja hausta.


Haku kurssille päättyy 13.2.2023 klo 23.59. Kurssille haetaan hakulomakkeella.

Kurssin rahoittaa Waldemar von Frenckells stiftelse.