Vesa Toukomaan teos.

Residenssitaiteilija Vesa Toukomaa esittäytyy

IRF Taide

“Ammatiltani olen kuvanveistäjä ja valmistuin Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1988. Kuvanveiston lisäksi olen tehnyt myös paljon muuta. Urani alkoi pronssiveistäjänä, jääveistäjänä sekä ympäristötaiteilijana, mutta olen piirtänyt myös sarjakuvia.

Olen kiinnostunut kulttuurista, taiteesta, sarjakuvista, tarinan kertomisesta sekä tietenkin piirtämisestä, koska teen sitä tällä hetkellä. Työstän parhaillaan näyttelykatalogia ja olen jo aikaisemminkin tehnyt sarjakuva-albumin, joka on naamioitu näyttelykatalogiksi. En ole puhdasoppinen sarjakuvapiirtäjä, vaan teen sarjakuvia enemmän kuvataiteilijana. Fiktiivisen sarjakuva-albumikokonaisuuden tekeminen kiinnostaa minua.

Käytän töissäni monenlaisia materiaaleja ja tekniikoita, mutta tällä hetkellä kuitenkin piirrän ja käytän melko paljon tietokonetta. Piirrän ensin käsin, minkä jälkeen skannaan piirrokset tietokoneelle. Minua kiinnostaa kuvan digitaalisuus ja se, millä eri tavoin kuvaa voi käyttää. Sarjakuvani ovat fiktiivisiä, mutta niiden taustalla on inhimillisyys ja humaanisuus. Sarjakuvat kertovat omasta maailmastani ja ajatuksistani, mutta eivät suoranaisesti ole julistavia, koska en halua osoittaa sormella mitään. Sarjakuvakokonaisuuksissani sanomaa on peitelty, sillä haluan jättää katsojille oivaltamisen mahdollisuuden.

Villa Lanteen päätymiseni on pitkä tarina. Kaikki alkoi vuonna 1995, jolloin tulin tänne ensimmäisen kerran nuorena kuvanveistäjänä. Aloin piirtää sarjakuvaa ja innostuin siitä, koska huomasin olevani taitava. Suomeen palattuani alkoi arki, ja sarjakuvan piirtäminen jäi haaveeksi. Päätin kuitenkin, että haluan jatkaa sarjakuvien parissa työskentelemistä vielä joskus. Kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen aloin piirtää sarjakuvia päätoimisesti ja halusin tehdä aloittamani työn loppuun. Olenkin nyt palannut ”rikospaikalle”, koska kaikki sai alkunsa täällä Villa Lantessa. Ensimmäinen, nyt jo valmiina oleva sarjakuva-albumi, on ikään kuin johdanto tällä hetkellä työn alla olevalle sarjakuvalle. Tavoitteenani onkin työstää sarjakuva-albumin toista osaa mahdollisimman pitkälle oleskeluni aikana. Tarina sijoittuu Roomaan ja paikoitellen jopa konkreettisesti Villa Lanteen. Vaikka kyseessä onkin kuvitteellinen Rooma, ovat kaikki paikat kuitenkin oikeasti olemassa ja Italian sekä Rooman henki näkyvät sarjakuvassani.”

Kuvat: Vesa Toukomaa

IRFResidenssitaiteilija Vesa Toukomaa esittäytyy