Sivuhuoneet

Huvilan kolmessa sivuhuoneessa on freskoin koristellut peiliholvikatot. Kattomaalaukset vahingoittuivat pahoin 1800-luvulla, kun huvilan ostaneet nunnat peittivät ja jopa tuhosivat säädyttömiksi tulkittuja kuva-aiheita. Toimiston ja Vatikaanin suurlähetystön kanslian kattomaalaukset paljastettiin vasta vuosina 1974–1975 tehdyn restauroinnin yhteydessä.

Holvien keskellä on 1600-luvun alussa vaikuttaneen Todin piispa Marcello Lanten vaakuna, jossa on kuvattuna Lante-suvun tunnus, kolme valkoista kotkaa (Vatikaanin suurlähetystön huoneessa vaakuna on tuhoutunut). Holvipintoja koristavat erityisen taidokkaasti tehdyt groteskiaiheiset freskomaalaukset. Groteskimaalaukset ovat symmetrisiä ja tyyliteltyjä: ne kuvaavat mytologian ja kasvi- ja eläinkunnan fantasiahahmoja. Rafaelin koulukunnan artistit saivat aiheensa groteskimaalauksiin ”luolista” (italiaksi grotta, josta tyylin nimikin tulee), maan alle hautautuneista antiikkisista rakennuksista, joista erityisen merkittävä oli juuri noihin aikoihin löydetty keisari Neron nk. kultainen talo, Domus Aurea.

Villa Lanten maalausten joukosta on helppo tunnistaa myös Baldassarre Turinin symboli vinttikoira ja Medici-suvun leijona. Instituutin toimiston katossa, pienissä suorakaiteenmuotoisissa kentissä, on kuvattu kolme antiikin kuuluisaa rakkaustarinaa: Amor ja Psykhe (länsi- ja eteläsivu), Bacchus ja Ariadne (pohjoissivu, Bacchuksen symboleina delfiini ja elefantti) sekä Orfeus ja Eurydike (itäsivu). Vatikaanin suurlähetystön kansliassa säilyneiden freskojen aiheet ovat vaikeammin tulkittavissa. Vaikuttaa siltä, että osa on puhtaasti dekoratiivisia, vailla ikonografista merkitystä. Osassa (länsi-, pohjois- ja todennäköisesti myös itäsivulla) puolestaan on nähtävissä Jasonin ja kultaisen taljan legendaan liittyviä kohtauksia. Polizianon muotokuvan vieressä pohjoissivulla on tunnistettavissa Jason, joka kyntää Vulkanuksen härillä. Rafaelin muotokuvan vieressä oleva ratsastajahahmo on (luultavasti) Marcus Curtius, joka isänmaansa pelastaakseen syöksyi maan syvyyksiin keskellä Forum Romanumia.

Johtajan huoneen katto. Johtajan työhuoneessa olevat pyöreät medaljongit kuvaavat Rafaelin kuuluisia naismalleja. Pohjoisholvissa on tyylitelty versio Firenzen Palazzo Pittin maalauksesta ”Hunnutettu nainen”, salonen puoleisessa holvissa taas kuuluisa ”Fornarina”. Eteisen puoleisessa holvissa on ”Gravida” – myös sen alkuperäinen versio on Firenzessä. Länsi-ikkunan yläpuolella on kuvattu yksi Santa Maria della Pace -kirkon maalauksista tunnetuista sibylloista. Rafaelin vaikutus näkyy myös toimiston naishahmoissa, joskaan ei aivan yhtä selvästi kuin johtajan työhuoneessa. Erityisen huomion arvoinen on pohjoissivun (eteisen puolen) medaljongin kaunis muotokuva, jonka mallina on käytetty Domenico Ghirlandaion maalaamaa muotokuvaa Lucrezia Tornabuonista (alkuperäinen on Firenzessä Santa Maria Novellan kirkon Cappella Tornabuonissa).

Vatikaanin suurlähetystön kanslian muotokuvat puolestaan esittävät firenzeläisen perinteen kuuluisia miehiä: Petrarcaa, Dantea, Polizianoa, joka oli Medici-suvun hovirunoilija, sekä itse Rafaelia, jonka kuva on kopioitu Louvressa olevasta ns. kaksoismuotokuvasta (Doppio ritratto).

Sivuhuoneiden freskojen aihepiiri on Henrik Liliuksen mukaan Boccaccion teoksesta Amorosa Visione, vaikka Villa Lanten kuvat eivät aivan tarkasti vastaakaan runoilijan kertomusta. Boccaccion tarina kertoo nuoresta runoilijasta, joka kauniin neidon johdattamana vierailee kuvitteellisessa taiteen linnassa. Siellä hän näkee lempeästi hymyileviä naishahmoja, filosofien ja runoilijoiden muotokuvia sekä kohtauksia mytologiasta.

La Fornarina -maalaus.

hahmoSivuhuoneet