Loggia

Loggian näköala ulottuu Vatikaanista Albanolaisvuorille ja on vertaansa vailla. Tila on alkujaan rakennettu sekä näköalapaikaksi että vilvoittavaksi loggiaksi, yhtä aikaa avoimeksi ja suljetuksi tilaksi. Katon stukkokoristelu ei ole Giulio Romanon käsialaa, vaan sen on tehnyt ilmeisesti roomalainen, ehkä Giovanni da Udinea Villa Madaman töissä auttanut stukkomestari. Loggian tekeminen on saatettu loppuun vasta Sacco di Roman jälkeen vuonna 1531, kuten seinällä oleva kirjoitus kertoo.

Loggian katto on jaettu soikioihin, kahdeksankulmioihin ja nelikulmioihin. Koristelun aiheet ovat antiikin mytologiasta – esimerkiksi holvin keskellä ovat kuvattuina taivaan jumalat Kuu, Jupiter ja Aurinko. Kuvat eivät kuitenkaan muodosta yhtenäistä tarinaa salonen ja sivuhuoneiden freskojen tapaan. Kuvakoristelun lisäksi sivuseinillä on reliefikoristeita, joiden aiheina ovat Baldassarre Turinin tunnus sekä Medici-sukuun liittyvät symbolit SVAVE, CANDOR ILLESVS ja SEMPER.

Stukkokoristelua ihaili jo Turinin aikalainen Girolamo Rorario eräässä kirjeessään. Hän oli esitellyt huvilaa ryhmälle saksalaisia tapaamatta kuitenkaan huvilan isäntää. Rorarion kuvauksen mukaan stukkokoristelu oli valkoinen, ja nykyrestauroinnit ovat vahvistaneet, että ainakin kohokuviot ovat aina olleet valkeat. Stukkojen taustat olivat 1500-luvulla usein värilliset, mutta Villa Lanten koristeluista ei ole löydetty jälkiä värien käytöstä.

hahmoLoggia