Toiminta

Instituutti on työpaikka sekä asunto henkilökunnan lisäksi yli sadalle opiskelijalle, tutkijalle ja taiteilijalle vuosittain. Keskeiset tutkimusprojektit ovat johtajan ja lehtorin hankkeet, mutta niiden lisäksi stipendiaattien projektit sekä erilaiset yhteistyöprojektit ovat tärkeä osa instituutin toimintaa. Tutkimusteemat näkyvät myös instituutin yliopisto-opiskelijoille suunnatuilla omilla kursseilla sekä aineenopettajille tarkoitetuilla kursseilla. Instituutin ateljeessa työskentelee vuosittain kaksi tai useampia suomalaisia taiteilijoita. Instituutissa järjestetään säännöllisesti erilaisia seminaareja, työpajoja, konferensseja ja esitelmätilaisuuksia. Instituutin ohjelmatarjontaan kuuluu myös vanhaa ja nykymusiikkia esittävä konserttisarja. Kirjasto on olennainen osa instituutin toimintaa ja myös ulkopuolisten tutkijoiden käytettävissä.


Professori Arja Karivieri aloitti Suomen Rooman-instituutin johtajana 1. elokuuta 2017. Karivieri on Tukholman yliopiston professori aineessa Antikens kultur och samhällsliv. Hän on väitellyt vuonna 1997 Turun yliopistosta, jossa hän on myös klassisen arkeologian dosentti. Karivieri on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tutkija, jolla on laaja ja monipuolinen kokemus roomalaisen ja kreikkalaisen antiikin tutkimuksesta ja opetuksesta.

Lue lisää

Fil. toht. Elina pyy aloitti kolmivuotisen kautensa instituutin tutkijalehtorina elokuussa 2019. Pyyn tutkimushanke käsittelee seksuaalisen väkivallan narratiiveja antiikin mytologiassa ja myyttien toisintoja 2000-luvun elokuva- ja tv-fiktiossa .

Lue lisää

Yleisölle avoimia esitelmätilaisuuksia ja konsertteja pidetään noin kerran kuussa.

Lue lisää

Instituutin vuosikertomus.

Lue lisää

Instituutissa tehtävä tutkimus keskittyy antiikin ja keskiajan historiaan, klassilliseen filologiaan, klassilliseen arkeologiaan sekä taiteiden tutkimukseen.

Lue lisää

Instituutti tarjoaa antiikkiin, keskiaikaan, Rooman ja Italiaan liittyvää opetusta viidellä omalla kurssillaan. Suomalaiset yliopistot voivat järjestää myös omia kursseja instituutissa.

Lue lisää

Instituutti tarjoaa vuosittain kolmelle-viidelle nuorelle tutkijalle apurahan, asunnon sekä tukiverkoston Roomassa tai muualla Italiassa tehtävää tutkimusta varten.

Lue lisää

Villa Lantessa on kuvataiteilijoiden käyttöön tarkoitettu residenssi: työhuone ja siihen liittyvä pieni asunto. Ateljeessa asuu ja työskentelee vuosittain 2-4 kuvataiteilijaa 3-6 kuukautta kerrallaan.

Lue lisää

hahmoToiminta