Toiminta

Instituutti on työpaikka sekä asunto henkilökunnan lisäksi yli sadalle opiskelijalle, tutkijalle ja taiteilijalle vuosittain. Keskeiset tutkimusprojektit ovat johtajan ja lehtorin hankkeet, mutta niiden lisäksi stipendiaattien projektit sekä erilaiset yhteistyöprojektit ovat tärkeä osa instituutin toimintaa. Tutkimusteemat näkyvät myös instituutin yliopisto-opiskelijoille suunnatuilla omilla kursseilla sekä aineenopettajille tarkoitetuilla kursseilla. Instituutin ateljeessa työskentelee vuosittain kaksi tai useampia suomalaisia taiteilijoita. Instituutissa järjestetään säännöllisesti erilaisia seminaareja, työpajoja, konferensseja ja esitelmätilaisuuksia. Instituutin ohjelmatarjontaan kuuluu myös vanhaa ja nykymusiikkia esittävä konserttisarja. Kirjasto on olennainen osa instituutin toimintaa ja myös ulkopuolisten tutkijoiden käytettävissä.

Professori Arja Karivieri aloitti Suomen Rooman-instituutin johtajana 1. elokuuta 2017. Karivieri on Tukholman yliopiston professori aineessa Antikens kultur och samhällsliv. Hän on väitellyt vuonna 1997 Turun yliopistosta, jossa hän on myös klassisen arkeologian dosentti. Karivieri on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tutkija, jolla on laaja ja monipuolinen kokemus roomalaisen ja kreikkalaisen antiikin tutkimuksesta ja opetuksesta.

Lue lisää

Fil. toht. Eeva-Maria Viitanen aloitti kolmivuotisen kautensa instituutin tutkijalehtorina elokuussa 2016. Viitasen hanke instituutin tutkijalehtorina jatkaa tekstin ja tilan teemoja, mutta lisää siihen uuden aspektin eli asumisen.

Lue lisää

Instituutti tarjoaa vuosittain kolmelle nuorelle tutkijalle apurahan, asunnon sekä tukiverkoston Roomassa tai muualla Italiassa tehtävää tutkimusta varten.

Lue lisää

Villa Lantessa on kuvataiteilijoiden käyttöön tarkoitettu residenssi: työhuone ja siihen liittyvä pieni asunto. Ateljeessa asuu ja työskentelee vuosittain 2-4 kuvataiteilijaa 3-6 kuukautta kerrallaan.

Lue lisää

Instituutissa on 7 työntekijää: johtaja, tutkijalehtori, intendentti, amanuenssi, talonmies ja kaksi siivojaa.

Lue lisää

Instituutissa tehtävä tutkimus keskittyy antiikin ja keskiajan historiaan, klassilliseen filologiaan, klassilliseen arkeologiaan sekä taiteiden tutkimukseen.

Lue lisää

Instituutti tarjoaa antiikkiin, keskiaikaan, Rooman ja Italiaan liittyvää opetusta viidellä omalla kurssillaan. Suomalaiset yliopistot voivat järjestää myös omia kursseja instituutissa.

Lue lisää

Instituutissa järjestetään kuukausittain konsertteja, muita kulttuuritapahtumia ja esitelmätilaisuuksia, jotka instituutin tieteellisen toiminnan ohella pyrkivät valottamaan myös suomalaisen kulttuurielämän eri puolia ja vahvistamaan Suomen ja Italian välisiä kulttuurisuhteita.

Lue lisää

Instituutissa on asukkaiden ja sopimuksesta myös vierailijoiden käytössä tieteellinen, noin 17 000 nidettä käsittävä kirjasto. Kirjaston erikoisala on antiikintutkimus, erityisesti Rooman topografia.

Lue lisää

Yleisölle avoimia esitelmätilaisuuksia ja konsertteja pidetään noin kerran kuussa.

Lue lisää

Instituutin vuosikertomus 2015.

Lue lisää

hahmoToiminta