Villa Lanten vaakunoita

hahmo Ajankohtaista, Historia

Villa Lanten salongin kulmissa on useita vaakunoita, jotka kertovat sekä rakennuksen että sen yli 250 vuotta omistaneen Lante-suvun vaiheista. Lante-suvun oma vaakuna – kolme valkoista kotkaa – on yhdistetty Borghese-suvun tunnuksiin – musta kotka ja lohikäärme – kertomaan sukujen välisestä sukulaissuhteesta: olihan Borghese-sukuisen paavi Paavali V:n veli naimisissa Virgilia Lanten, kardinaali Marcello Lanten (1569-1652) sisaren kanssa. Marcello Lante, Todin piispa, oli tärkeimpiä kirkollisia johtohenkilöitä 1600-luvun alkupuolen Roomassa. Hän osallistui pitkän uransa aikana kolmen paavin valintaan ja toimi pitkään kirkon korkeimpana virkamiehenä, camerlengona, paavin eräänlaisena ”varamiehenä”.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt toinen vaakuna, joka on salonen luoteiskulmassa. Kyseessä on alunperin Veronan kaupungista kotoisin olevan merkittävän Maffei-suvun vaakuna. Sen on varmasti pystyttänyt kardinaali Marcello, jonka oma vaakuna on toimistohuoneen katossa. Kardinaali Marcellon vanhemmat olivat nimittäin Lavinia Maffei ja Ludovico Lante. Ludovico oli yksi niistä kolmesta veljeksestä, jotka vuonna 1551 ostivat huvilan sen rakennuttajan Baldassarre Turinin perillisiltä.

Kardinaali Marcello on näin vaakunoiden kautta halunnut osoittaa sukunsa merkitystä ja sen sukulaissuhteita mahtaviin roomalaisiin patriisisukuihin.

hahmoVilla Lanten vaakunoita