Sibelius e l’Italia -konferenssi 28.-30.10.

IRF Ajankohtaista

Kansainvälinen monitieteellinen konferenssiRoomassa 28. – 30. lokakuuta 2015

keskiviikko 28.10. Museo degli strumenti musicali dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Auditorium Parco della Musica)

torstai 29.10. “Santa Cecilia” konservatorio (Via dei Greci, Sala medaglioni ja Sala Accademica)

perjantai 30.10. Institutum Romanum Finlandiae (Villa Lante al Gianicolo)

Tieteellinen toimikunta

Annalisa Bini (Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rooma)
Marcus Castren (Sibelius-akatemia, Helsinki)
Flavio Colusso (Musicaimmagine, Rooma)
Tuomas Heikkilä (Institutum Romanum Finlandiae, Rooma)
Ferruccio Tammaro (Università di Torino)

Konferenssin tarkoitus on edistää uutta tutkimusta liittyen Sibeliuksen Italiasta saamiin vaikutteisiin. Sibeliukselle Italia oli ”ihanteellinen maa, luonnon ja kuvataiteen lähde”. Vaikutteita kertyi kohtaamisista Ferruccio Busonin kanssa Helsingissä ja matkoilla Veneziaan, Firenzeen, Rapalloon, Napoliin, Caprille ja Roomaan, josta Sibelius sanoi: ”kaikista näkemistäni kaupungeista Rooma on kaunein ja aristokraattisin”.

Konferenssissa käsitellään metodologisia haasteita sekä Sibeliuksen teosten kriittisen edition edistymistä. Lisäksi perehdytään lukuisiin monitieteisiin teemoihin, jotka kiinnostavat tutkijoiden lisäksi suurta yleisöä. Esimerkiksi Italian äänimaisemaan eläydytään kuuntelemalla aikalaislevytyksiä musiikista, jota Sibelius kuunteli käydessään Italiassa. Näin kuullaan, miten teoksia, myös Sibeliuksen omia, esitettiin tuohon aikaan.

Konferenssin ohjelma koostuu useista sessioista ja kahdesta paneelikeskustelusta ja jakautuu eri puolille kaupunkia. Näin pyritään saavuttamaan paitsi eri alojen tutkijoita myös erilaisia yleisöjä.

Konferenssi avataan keskiviikkona 28.10. Museo dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilian tiloissa, missä on samana iltana pianisti Leif Ove Andsnesin konsertti, joka on osa Accademia di Santa Cecilian konserttisarjaa.

Torstaina 29.10. ollaan “Santa Cecilia” konservatorion Sala Medaglioni ja Sala Accademica -saleissa. Illalla samoissa tiloissa konsertoivat Sibeliuksen lapsenalapsi viulisti Satu Jalas ja Folke Gräsbeck, Sibeliuksen pianotuotannon ekspertti. Konsertti on osa L’Orecchio di Giano -konserttisarjaa.

Konferenssin viimeinein päivä pidetään Suomen Rooman-instituutin tiloissa Villa Lantessa.

Konferenssin ohjelma ja juliste Locandina_Sibelius_convegno

IRFSibelius e l’Italia -konferenssi 28.-30.10.