Seasons-konsertti 23.9.

IRF Tapahtumat

Seasons

keskiviikkona 23. syyskuuta 2015 klo 19.00

Rita Graziani, herbal huilu

Fernando Tavolaro, kitara

Säveltäjänimet Ulf Långbacka, Mauro Giuliani, Fernando Tavolaro

Liput 23/18 €, lippuvaraukset info@musicaimmagine.it

Ulf Långbacka – kokeellisen ja klassisen yhdistäjä

Villa Lanten loggia täyttyy jälleen musiikista, kun kulttuuritoimintamme pyörähtää käyntiin syyskuussa. Hämärtyvässä syysillassa kuulemme 23.9. Ulf Långbackan sonaatin huilulle ja kitaralle, Sonatina per flauto e chitarra, kun illan valot syttyvät yksi toisensa jälkeen kaupungin ikkunoihin terassin lasituksen toisella puolen.

Långbackan ura on pitkä ja monipolvinen – hän on johtanut useita orkestereita ja työskennellyt itsekin muusikkona. Kokemus on opettanut pysymään herkkänä niin muusikoiden kuin yleisön kokemuksille ja reaktioille. Amatöörikuorojen johtaminen taas on saanut säveltäjän rakastamaan yksinkertaisuutta. Tärkeintä on löytää musiikin ydin – jotakin, mikä on aina yksittäisiä osasia enemmän, suurempaa.Långbacka haluaa kokeilla, testata uutta. Hän ihailee säveltäjiä, jotka ovat löytäneet uusia tapoja ilmaista itseään. Itsekään hän ei suosi teoksissaan aina perinteistä äänentuotantoa, vaan hänen kuorolaisensa ovat esimerkiksi sihisseet, vihellelleet tai pysyneet hipihiljaa No Man Is An Island – kuoroteoksen alussa.

Långbackan musiikkia ei ole turhaan kutsuttu monivivahteiseksi; kokeellisuuden lisäksi hän arvostaa perinteitä. Klassisten instrumenttien käyttäminen uusin tavoin ei ole itseisarvoista – päinvastoin säveltäjää kiehtovat vanhojen soitinten mukanaan kantama historia ja niiden ajan saatossa kehittyneet ominaisuudet. Perinteiset keinot tuottaa ääntä, rytmejä ja melodioita ovat tänäkin päivänä Långbackan mielestä käyttökelpoisia, ja ne tarjoavat mahdollisuuksia myös uuden musiikillisen kauneuden luontiin.

Myös Långbackan tyylilliset vaikutteet ovat moninaiset – hän löytää inspiraatiota niin renessanssin musiikista, impressionismista, 1900-luvun konserttimusiikista kuin jazzista ja folkista. Useissa teoksissa nämä tyylit vielä sekoittuvat keskenään. Hyvä esimerkki on Havsmusik-kuoroteos, jossa sanattomaan sävellykseen yhdistyvät vaikutteet Debussyn La Mer -sinfoniasta ja 1900-luvun kuoromusiikista.

IRFSeasons-konsertti 23.9.