Tero Annan-Olli.

Residenssitaiteilija Tero Annanolli esittäytyy

Linda Jokela Ajankohtaista, Taide

Instituutin residenssitaiteilijana huhtikuun alusta kesäkuun loppuun vuonna 2019 Villa Lantessa työskentelevä Tero Annanolli esittäytyy: 

Ammennan inspiraatiota maalauksiini eri kulttuureista ja luonnosta. Kävelen ja tutkin uusia ympäristöjä – minuun vahvasti vaikuttavia asioita ovat tuoksut, äänet ja valo aamuvarhaisella, illalla tai sateen jäljiltä. Luonto kukkineen ja väreineen inspiroi minua niiden tavallisuuden ja samalla niin monimuotoisen olemuksensa kautta: kauneutta löytyy niin ojien varsilta kuin puutarhoista. Tätä monimuotoisuutta tavoittelen maalauksissani tussiviivan, lehtimetallien ja kierrätyskankaiden avulla.

Tussityö.

Työskentelytapaani ohjaa vahvasti kierrätysmateriaalien käyttö. Niillä on minulle monta eri merkityssisältöä, joista yksi on ekologisuus. Pohjakankaan väri ja rakenne määrittelevät maalauksen tunnelmaa ja värimaailmaa. Koska materiaalia on vain tietty kappale, minulla ei ole varaa epäonnistua tai on tehtävä virheitä niin paljon, että siitä syntyy teosta määrittelevä työskentelytapa. Kierrätysmateriaali on aina uusi ja yllättävä tuttavuus, joten en tiedä, miten se käyttäytyy. Minua kiehtovat myös eri materiaalit ja niiden sisältämien merkityssisältöjen yhdistäminen toisiinsa. Esimerkiksi arvottoman kierrätysmateriaalian yhdistäminen symbolisesti arvokkaaseen lehtimetalliin. Lehtimetallit toistavat myös valoa peilipinnan tavoin. Maalauksissani olen halunnut tutkia eri kuvaamisen tapoja ja tuoda ne nykyhetkeen. Voisin kutsua maalaustyyliäni vanhojen tekniikoiden ja materiaalien uusiokäytöksi.

Kuvituskuva.

Villa Lantessa taiteellisen työn ja tutkimisen kohteena minulla on Michelangelon viiva. Tarkastelen sitä, mikä on ohjannut Michelangelon viivaa? Miten hänen työskentelytapaansa ovat vaikuttaneet tila, tuoksut ja äänet? Millaisia yhtymäkohtia löytyy Pompej Villa dei Misterin frescoihin ja värimaailmaan? Tutkin myös, miten käden asento kuvaa tunnetta ja liikettä Michelangelon maalauksissa ja veistoksissa sekä Pompej freskoissa. Haen myös keinoja soveltaa antiikin ja renessanssin työskentelytapoja, värejä ja materiaaleja nykyhetkeen.

Horsma-aiheinen työ.

Tavoitteeni on tehdä synteesiä siitä, miten Michelangelon viivaa, freskomaista pintaa ja Pompeijin freskojen värimaailmaa voin ilmentää taiteellisessa työskentelyssäni syvemmin. Tutkin ja kokeilen moniaistisuuden vaikutusta taiteelliseen työskentelyyni. Työskentelytapani on tutkiva, materiaalilähtöinen ja esteettinen. Maalauksissani haen erilaisia tapoja siihen, miten toteutan freskomaisen, syvyysulotteisen pinnan ekologisesti valitulle materiaalille. Tavoitteeni on myös löytää niitä periaatteita, jotka ovat ohjanneet Michelangelon viivan käyttöä.

Kesäkuussa toteutan myös matkoja kohteisiin Italiassa, jossa Michelangelo on asunut, saanut vaikutteita taiteeseensa tai jossa on hänen teoksiaan. Olen työskennellyt aiemmin Roomassa Circolo Scandinavossa 2016 ja Grassinassa 2012 tutustuen erilaisiin ympäristöihin ja museoiden kokoelmiin. Napolissa ja Pompejissa vierailin syksyllä 2017.

Kuvituskuva.

Lisätietoa:www.annanolli.com

Linda JokelaResidenssitaiteilija Tero Annanolli esittäytyy