Residenssitaiteilija Paavo Räbinä

IRF Taide

Helmi-maaliskuun 2020 Villa Lanten ateljeessa työskentelevä Paavo Räbinä käsittelee teoksissaan sotaa, väkivaltaa, valtataistelua, kärsimystä ja pakolaisuutta. Traagiset ja tuskalliset asiat synnyttävät arpia, joiden paraneminen kestää vuosia, vuosikymmeniä, jopa useita sukupolvia. Räbinä löytää usein aiheensa historiasta tai kirjallisista lähteistä, yhteiskuntamme tai kulttuuripiirimme ”arpimateriaalista”. Hänen teostensa lähtökohtana ovat olleet niin kansalaissota, devalvaatio, rahan valta ja laman aiheuttama köyhyys, Brechtin runot kuin Shakespearen näytelmätkin.

Viime vuosina Räbinä on työskennellyt pääasiassa videon parissa ja herättänyt huomiota komeilla ja vaikuttavilla installaatioillaan. Uusimmissa teoksissa Räbinä on kiinnostunut edelleen poliittisten ja yhteiskunnallisten muutosten pyörteisiin joutuneiden ihmisten kohtaloista. Tällä kertaa hän on kääntänyt katseensa historiasta tähän päivään ja antanut kasvot maahanmuuttajille, pakolaisille ja leipäjonoissa jonottaville. Räbinän teosten yhteiskunnallinen särmä on muuttunut yhä terävämmäksi, jopa tylyksi. Hyvän, kauniin ja oikean sijaan esillä on ihminen ja häntä ympäröivä yhteiskunta kaikessa raadollisuudessaan. Teoksissaan Räbinä pohtii nykyihmisen arvoja ja henkistä tilaa.

Räbinä on valmistunut Kuvataideakatemiasta. Hänen töitänsä on ollut lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Taiteilijan kotisivut: paavorabina.com

IRFResidenssitaiteilija Paavo Räbinä