Residenssitaiteilija Anni Laakso esittäytyy

IRF Taide

Instituutin residenssitaiteilijana tammikuun alusta maaliskuun loppuun vuonna 2019 Villa Lantessa työskentelevä Anni Laakso esittäytyy:

Työskentelen kuvanveistäjänä. Teokseni ovat erilaisiin paikkoihin löydetyistä materiaaleista rakennettuja tilapäisiä veistoksia ja installaatioita, jotka yleensä muodostavat sisäänmentävän tilan. Teokseni ovat eräänlaisia tunkeutujia olemassaolevaan tilaan. Työskentelyssäni on keskeistä omin käsin tehty työ ja kiinnostus kuvanveiston mahdollisuuksiin.

Jatkan Roomassa työskentelyäni veistostilan rakentamiseen ja kokemiseen liittyvien asioiden parissa. Pohdin kysymyksiä koskien tilaa ja sen rakentumista suhteessa laajempaan poliittiseen ympäristöön. Vietämme aikamme erilaisissa konkreettisissa, rakennetuissa tiloissa, joiden kokoa ja käyttöä ohjaavat taloudelliset ja poliittiset intressit, kaupungeissa erityisesti tilan puutteen logiikka.

Rooma on kaupunki, jossa sekoittuvat keskenään eri aikakausien poliittisilla päätöksillä luodut tilat ja vallanpitäjien vallan esitykset. Tarkastelen sitä minkälaisia tiloja erilaiset intressit ovat synnyttäneet eri aikoina, ja miten tilaa on eri aikoina jaettu ihmisryhmien kesken.

Valmistan Villa Lantessa teosluonnokset seuraavaan näyttelyyni, joka on nähtävissä Helsingissä keväällä 2020. Tätä varten tutkin Roomassa erityisesti 1500- ja 1600-luvun taidetta, jossa minua kiinnostaa se miten taiteilijat taiteen keinoin ovat luoneet keskenään ristiriitaisista elementeistä valtavia monimutkaisia maailmoja, joita näyttää teoksissa avautuvan jatkuvasti uusia. Teokset avasivat tuolloin ehkä ihmisille mahdollisuuden ajatella maailmaa uusin tavoin.

 

Kaksiosainen teos Folly koostuu sisäänkäynnistä ja gallerian sisälle rakennetusta tilasta.

Folly, sisäänkäynti. Kuva: Yehia Eweis

Folly, sisätila. Koko: 400 x 400 x 250 cm. Kuva: Yehia Eweis

 

Lisätietoa:http://www.annilaakso.net

Aikaisempia residenssitaiteilijoita

IRFResidenssitaiteilija Anni Laakso esittäytyy