Miikka Tamminen.

Post doc -stipendiaatti 2020

Linda Jokela Ajankohtaista, Stipendiaatit, Tutkimus

FT Miikka Tamminen on keskiajan tutkija, jonka aiemmat tutkimukset ovat käsitelleet ristiretkiä, vähemmistöjen vainoja ja keskiajan “hirviömäisiä rotuja”. Tamminen väitteli Tampereen yliopistosta vuonna 2013. Hän on julkaissut mm. monografian Crusade Preaching and the Ideal Crusader (Brepols 2018) ja toimittanut yhdessä Christian Krötzlin kanssa teoksen Changing Minds. Communication and Influence in the High and Later Middle Ages (Acta IRF2013).

Tamminen tarkastelee Post doc -tutkimuksessaan islaminvastaista vihapuhetta keskiajalla (1200–1400-luvuilla). Tutkimus avaa islaminvastaisen ajattelun taustoja ja tarkastelee poleemisen kielenkäytön kehittymistä keskiajan Euroopassa. Islaminvastainen saarnaaminen oli laaja-alaista ja järjestelmällistä latinalaisen kristikunnan alueilla. Saarnaajat olivat korkeasti koulutettuja papiston tai kerjäläisveljestöjen jäseniä, jotka olivat saaneet saarnaukselleen valtuutuksen Rooman kirkolta.

Rooman kirkko määritteli keskiajalla islamin vaaraksi niin kristityille kuin kristinuskolle. Kirkon näkemyksen mukaan islaminuskoisia vastaan tuli taistella kristikunnan sisä- ja ulkopuolella. Kirkko pyrki ohjailemaan ja rajoittamaan kristittyjen ja muslimien välistä kanssakäymistä sekä organisoimaan islaminvastaista toimintaa, erityisesti ristiretkiä. 

Tammisen tutkimuksen lähdeaineisto koostuu 1200–1400-lukujen saarnoista. Islaminvastaisia saarnoja on säilynyt eri puolilta Eurooppaa niin kutsutuissa mallisaarnakokoelmissa. Saarnoissa esitetty poleeminen vihapuhe oli luonteeltaan hyökkäävää, islaminuskoa solvaavaa ja kristinuskoa puolustavaa. Saarnaajien tavoitteena oli saada aikaan voimakas reaktio kristityssä yleisössä. Saarnaajat pyrkivät esittämään islamin “vääränä oppina”, “taikauskona” tai “lahkona”, jonka jäsenet olivat vaarallisia, epäpuhtaita ja irstaita.

Tutkimuksessaan Tamminen tarkastelee, miten saarnaajat hyödynsivät huhuja, muukalaispelkoa ja -vihaa muokatessaan islaminvastaisia asenteita. Miten saarnaajien vihapuhe kanavoitiin toivotuksi toiminnaksi: syrjimiseksi, vainoiksi tai ristiretkiksi? Tamminen tutkii myös, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia saarnoilla oli keskiajan uskonnollisille vähemmistöille.

Linda JokelaPost doc -stipendiaatti 2020