Post doc-stipendiaatti 2018

IRF Stipendiaatit, Tutkimus

Ulriika Vihervalli, PhD, on myöhäisantiikin kulttuuriin ja yhteiskuntaan erikoistunut tutkija. Hän on opiskellut Glasgow’n ja Edinburghin yliopistoissa, joissa hän kandi- ja maisterivaiheissa keskittyi 200- ja 500-lukujen väliseen aikakauteen, patrologiaan ja seksuaalisuuden historiaan. Hän väitteli Cardiffin yliopistossa 2017 väitöskirjallaan Deviance and Disaster: rationalising sexuality morality in Western Christian discourses, AD 390 – AD 520. Tässä työssä hän analysoi sodan ja kriisien vaikutusta seksuaalimoraalisiin säännöksiin ja käsityksiin Rooman läntisessä valtakunnassa, osoittaen piispojen tulkintojen olevan tapauskohtaisia ja perustuvan seurakuntiensa ongelmiin.

Vihervalli on tehnyt tutkimusprojekteja Rooman piispa Leo I:stä ja moralisti Salvianuksesta. Hän opettaa Cardiffin yliopistossa kursseja antiikin naisista, orjista ja lapsista, kuin myös myöhäisantiikin niin-kutsutuista kansanvaelluksista ja barbaareista.

Vihervallin tämänhetkinen projekti tutkii Rooman kaupungin julkisia tiloja piispojen kirjoituksissa 300- ja 400-luvuilla. Myös roomalainen seurakunta jatkoi pakanajuhlien muistamista ja huvituksiin osallistumista, ja tämä loi kaupunkiin alueita, missä kristinuskon pyhät paikat olivat konfliktissa epäkristillisten elementtien kanssa. Rooman piispat tulkitsivat tämän ongelmallisena, vaikkei kansa itse näin asiaa kokenut. Vihervalli aikoo kasvattaa projektista isomman tutkimuksen pakanajumalien ja mytologian hahmojen seksuaalisen identiteetin uudelleenkäytöstä kirkkoisien teksteissä. Vihervallin yleiset tutkimusmielenkiinnot keskittyvät piispojen ja seurakuntien väliseen kommunikaatioon sekä myöhäisantiikin yhteiskunnan arvojen muutoksiin ja jatkuvuuksiin. Hän on myös erikoistunut homoseksuaalisuuden ja seksuaalisen väkivallan historiaan.

 

IRFPost doc-stipendiaatti 2018