Arkkitehtiopiskelijoita piirtämässä Bolognan Santo Stefanossa

Piirustuksia Italiasta Arkkitehtuuri-museossa

IRF Ajankohtaista

Suomen Rooman-instituutti on järjestänyt kymmenen vuotta arkkitehtiopiskelijakurssia “Grand Tour – Antiikin vaikutus länsimaisessa arkkitehtuurissa”. Kuukauden pituisella kurssilla eri puolilla Italiaa kymmenet arkkitehtiopiskelijat Otaniemestä, Oulusta ja Tampereelta ovat voineet tutustua monipuolisesti arkkitehtuuriin antiikista nykyaikaan – ja piirtää näkemäänsä. Nyt näitä piirustuksia voi ihailla Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä 11.12. avautuvassa näyttelyssä.

Italian arkkitehtuuri on inspiroinut arkkitehteja viimeiset kaksi vuosituhatta. Alppien pohjoispuolella Kaarle Suuri kopioi antiikin arkkitehtuuria kirkoissaan ja palatseissaan. Romaniikka kommentoi uudelleen roomalaisia pilastereiden ja kaarien yhdistelmiä. Voimme myös nähdä Ranskan varhaisessa gotiikassa vaikutteita riemukaarista. Renessanssin arkkitehdit siirsivät suoraan ja soveltaen skissailemiaan raunioita omiin suunnitelmiinsa. Grand Tourin kultakaudella 1700-luvulla arkkitehtien skissikirjat täyttyivät Pompejista, Paestumista ja Rooman barokista. Myös modernille ajalle tultaessa kansainväliset arkkitehdit Karl Friedrich Schinkelistä Le Corbusieriin ovat ottaneet vaikutteita Italian matkoistaan.

Suomalaisten arkkitehtiopiskelijoiden Italian ekskursioiden perinne on pitkä. Ensimmäiselle ekskursiolle 1800-luvun puolivälissä lähdettiin Helsingistä laivalla Saksaan ja sieltä junalla Alppien ylitse Italiaan. Varsinaisia järjestettyjä ekskursioita arkkitehtiopiskelijoille ei tällöin vielä ollut, vaan matka Italiaan oli enemmänkin osa opintojen viimeistelyä. 1800-luvun suomalaiset Italiassa käyneet arkkitehdit olivat myöhemmin suurelta osin vastuussa siitä, miltä mm. Helsingin kantakaupunki näyttää nykyään. Ilman syvällistä arkkitehtuurin historian tuntemustakin voi nähdä, miten pitkät Italian matkat ovat vaikuttaneet nuorien arkkitehtien töihin klassisoivine julkisivuineen ja niiden detaljeineen.

Arkkitehtien matkaskissit ovat olleet olennainen osa elämänpituista oppimisprosessia. Professori Juhani Pallasmaa on puhunut käden ja aivojen yhteydestä ajatteluprosessin osana kirjoitettaessa ja piirrettäessä. Tämä ilmenee myös tässä näyttelyssä. Kännykkäkameroiden aikana valokuvaaminen on helpottunut olennaisesti, mutta muistaako kukaan ottamaansa kuvaa enää viikon kuluttua? Pilveen tallennetut kuvat katoavat lopulta bittiavaruuteen peruuttamattomasti, jos emme tulosta niitä paperille. Koetun ja havaitun tallentaminen käsin piirtämällä on verrattavissa muistiinpanojen tekemiseen. Piirtämisen prosessi itsessään auttaa dokumentoimaan ja hahmottamaan nopeasti olennaisen havaitusta, ja fyysisenä prosessina se on erinomainen tapa muistaa. Useimmissa tapauksissa piirtäjä voi vuosienkin jälkeen piirustuksensa nähtyään palauttaa mieleensä piirtämisen hetken tunnelman, hajut, värit jne. Ja mikä parasta, skissailun välineet ovat halpoja, luotettavia ja kätevän kokoisia.

Nyt avautuva näyttely on läpileikkaus Italiaan ja viimeiseen kymmeneen vuoteen Suomen Rooman-instituutin arkkitehtiopiskelijakurssin piirustuksia. Kurssit ja näyttely on toteutettu yhteistyössä Waldemar von Frenckellin säätiön kanssa.

Grand Tour -kurssit 2009-2019 – antiikin perintö länsimaisessa rakennustaiteessa. Arkkitehtiopiskelijoiden skissejä Italiasta. Näyttely Arkkitehtuurimuseossa (Kasarmikatu 24, Helsinki) 11.12.2019 – 19.1.2020.

IRFPiirustuksia Italiasta Arkkitehtuuri-museossa