Kuvituskuva.

Ostia, portti Roomaan -näyttely Tampereella jatkuu 10.1.2021 asti

IRF Ajankohtaista

Tampereen museokeskus Vapriikissa 1.11.2019 avattu Ostia, portti Roomaan -näyttely, joka esittelee ihmisten arkea ja elämää Rooman satamakaupungissa Ostiassa antiikin aikana, on jälleen avoinna 10. tammikuuta 2021 asti.

Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein kauppasatama. Sen kaduilla kansat kohtasivat: liikkeellä olivat matkalaiset, käsityöläiset, orjat, kauppiaat ja sotilaat eri puolilta Rooman valtakuntaa. Ostia oli aikansa kulttuurien ja uskontojen kohtaamispaikka, jossa asui kymmeniä kansallisuuksia. Monikulttuurinen ja moniuskontoinen väestö vaikuttaa kuitenkin eläneen rauhallisesti rinnakkain.

Ostian on arvioitu olleen kukoistuskaudellaan 100-luvulla noin 50 000 asukkaan kaupunki. Suomen Akatemian ja Tampereen yliopiston nelivuotinen (2015–2019) tutkimusprojekti on tutkinut elämää Ostiassa vuosina 300 eKr.–700 jKr. Tutkijat ovat selvittäneet esimerkiksi tuon ajan kaupungistumista ja muuttoliikkeen vaikutusta kaupunkiyhteisöön. Lisäksi on tutkittu, kuinka Rooman satamakaupunki organisoi muuttoliikkeen ja miten kansallisuuksien uskonnolliset tavat sovittuivat kaupunginosien jokapäiväiseen elämään. Näiden selvittämiseksi on tutkittu asuinrakennuksia, pyhäköitä, vesihuoltoa ja satama-aluetta, hauta-alueita ja -monumentteja, esineitä ja luumateriaalia – kaikkia jäänteitä antiikin Ostian asukkaiden elämänkohtaloista.

Ostia-tutkimushanketta johtaa Suomen Rooman-instituutin johtaja, professori Arja Karivieri, joka on kansainvälisesti tunnettu roomalaisen ja kreikkalaisen antiikin tutkija. Tutkimusprojektiin on osallistunut tutkijoita suomalaisista, ruotsalaisista, italialaisista, norjalaisista, tanskalaisista, sveitsiläisistä, kanadalaisista, australialaisista ja englantilaisista yliopistoista. Tutkimuksen tuloksia on esitelty konferensseissa ja julkaisuissa. Myös Tampereella aiheesta järjestetään kansainvälinen tieteellinen seminaari: Ostia, portti Roomaan – kulttuurien kohtaamisia -seminaari järjestettiin museokeskus Vapriikissa lauantaina 2.11.2019. Tutkimuksen tulokset julkaistaan Suomen Rooman-instituutin julkaisusarjassa.

Nyt Tampereella avautuva näyttely on tutkimushankkeen, Suomen Rooman-instituutin, Vapriikin museokeskuksen ja italialaisten viranomaisten yhteistyöprojekti. Se esittelee museokävijöille satamakaupungin asukkaiden elämänkohtaloita ja tarjoaa elämyksellisen mahdollisuuden tutustua antiikin ajan elämään. Näyttelyssä nähdään kaupungin asukkaiden elämään liittyviä esineistöä, muun muassa patsaita, rahoja, leluja ja koruja sekä erilaisia kauneudenhoito- ja koulutarvikkeita. Näyttely on avoinna 1.11.2019–10.1.2021.

Näyttelyn kotisivut

IRFOstia, portti Roomaan -näyttely Tampereella jatkuu 10.1.2021 asti