12.-29.12. Näyttely “Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt?”

IRF Taide

Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt? (Institutum Romanum Finlandiae, 12.-29.12.2017)

Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt? -näyttely tutkii menneisyyden ja nykyisyyden rinnakkaiseloa. Arkkitehtuurin historian dosentti Liisa Kanervan, kuvataiteilija Kaisu Koiviston  ja arkkitehtuurin tutkija Anu Koposen toteuttama näyttely on yhdistelmä taidetta ja tiedettä.

Koivisto, Kanerva ja Koponen vierailivat Viterbossa syksyllä 2016 ja keväällä 2017. Heidän tavoitteenaan oli tarkastella miten keskiaika näkyy ja vaikuttaa kaupungissa, jossa on eletty läpi monipolvisen historian, joka on kärsinyt tuhoja ja jota on uudelleenrakennettu useaan kertaan.

Taiteilijat havainnoivat, miten käsityksemme menneestä muodostuvat, vahvistuvat ja saavat merkityksiä. He kiinnittivät huomiota myös siihen, miten turistit katsovat keskiaikaista kaupunkia, ja miten turistin katsetta ohjataan. Tutkimismenetelmänään työryhmällä oli ensisijaisesti piirtäminen.

Korjailtu kaupunki

Tänä päivänä Viterbo on 60 000 asukkaan kaupunki, jonka nykyaikainen elämänmeno on sovitettu historiallisen keskustan rakenteisiin. Taiteilijat tutustuivat kaupungin rakenteeseen ja tutkivat piirtäen ja luonnostellen rakennusten muotoja, muureja, torneja ja holveja. He löysivät merkkejä kaupungin monipolvisesta historiasta: Viterbon taloja on vuosisatojen kuluessa korjailtu, muokattu muodinmukaisiksi ja käytännöllisemmiksi. Kaupungin keskiaikaista ilmettä on toisaalta tietoisesti korostettu toisen maailmansodan jälkeisten jälleenrakennustöiden aikana, jolloin myöhempiä aikakerroksia on myös karsiutunut pois.

Aidosta ja alkuperäisestä keskiaikaisesta arkkitehtuurista työryhmä löysi lopulta vain fragmentteja: ikkunoiden kehyksiä, portaaleja, pylväitä ja kapiteeleja.

Miltä keskiaika näyttää nyt?

Piirtäminen on keskittymistä ja aikaa vaativa havainnointiprosessi. Ajatus liikkuu, vertailee, tekee huomioita. Piirtäen kaupunki tulee tutuksi ja todelliseksi. Luonnosten jalostaminen ja matkakokemusten muisteleminen jälkikäteen avasi taiteilijoille uuden oivalluksen keskiaikaisuuden luonteesta: heille keskiaika piili kaupungin infrastruktuurissa: sen rakenteessa, kapeissa kaikuvissa kivikaduissa, paksuissa muureissa ja solisevissa suihkulähteissä. Samat peruselementit, kivi ja vesi, ovat olleet läsnä kaupunkimiljöössä keskiajalta lähtien.

Liisa Kanervan piirustukset kuvaavat Viterbon keskiaikaisia rakennuksia ja niiden yksityiskohtia. Kanevan ääniteos tuo Viterbon äänimaiseman näyttelytilaan. Kaisu Koiviston video Mittasuhteita käsittelee elämän virtaa kujilla, jossa kävelijät, autot ja mopedit mahtuvat kulkemaan yhdessä. Anu Koponen on maalannut akvarellinsa Viterbon piazzoilla. Hän on taltioinut niihin historiallisen ympäristön herättämiä aistikokemuksia.

Näyttely oli 18.6. – 22.10. 2017 esillä Suomessa Aboa Vetus & Ars Nova-museossa, jossa kohtaavat Turun keskiaikaisen kaupungin rauniot ja nykytaide. Näyttelyn avajaiset pidetään Villa Lantessa tiistaina 12.12. klo 18. Näyttely on esillä Villa Lantessa klo 9-13 perjantaihin 29.12. saakka.

Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö, Taike ja Visek.

liisakanerva@gmail.com                              kaisukk@yahoo.com                        anukaisakoponen@yahoo.com

liisakanerva.blogspot.com                            www.kaisukoivisto.com                    www.anukaisakoponen.altervista.org

 

IRF12.-29.12. Näyttely “Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt?”