Lavatanssien esiintyjäkuvaukset

Johanna Litzen Ajankohtaista

TIEDE

Keskiviikkona 21.6. ja torstaina 22.6. instituutin tiedepisteet ovat auki useita kertoja illan mittaan: 10 minuutin tietoiskut valottavat instituutissa parhaillaan tehtävää tutkimusta ja Villa Lanten historiaa.

  • Instituutin johtaja Tuomas Heikkilä kertoo instituutin tieteellisen työryhmän teemasta: miten tutkia aikaa keskiajan ja renessanssin Roomassa? Miten suomalainen tutkijaryhmä on mullistanut aiheen tutkimusta.
  • Instituutin tutkijalehtori Eeva-Maria Viitanen kertoo miksi ja miten antiikin seinäkirjoitusten tutkimus muuttaa käsitystä antiikin kaupungeista.
  • Instituutin intendentti Simo Örmä johdattaa kuulijat Suomen ainoan renessanssipalatsin, Villa Lanten kiehtovaan historiaan.
  • Wihurin stipendiaatti Laura Buchholz vie yleisön antiikin pikkukaupunkien kunnallispolitiikkaan; kähmintä ei todellakaan ole vain moderni ilmiö…

Torstaina 22.6. Villa Lantessa järjestetään tieteellinen seminaari. Instituutin johtaja Tuomas Heikkilä alustaa oman nelivuotiskautensa suurista tutkimusteemoista, minkä jälkeen professori Christopher Howe pitää vuoden 2017 Amos Anderson -luennon.

CHRISTOPHER HOWE

Suomen Rooman-instituutin vuoden 2017 Amos Anderson -luennoitsija, professori Christopher Howe, MA, PhD, ScD, FLS (Corpus Christi College, Cambridge University), lukeutuu maailman johtaviin biokemisteihin ja molekyylibiologeihin – mutta myös keskiaikaisten tekstien tutkijoihin. Molekyylibiologian saralla hän on niittänyt laakereita esimerkiksi malarialääkkeiden ja yhteyttämisen tutkijana. Antiikin ja keskiajan tutkimukseen Howe on puolestaan tuonut menestyksellä evoluutiobiologiasta lainattuja tietokoneavusteisia menetelmiä, jotka auttavat tutkimaan luotettavasti tekstien kehitys-, kopioimis-, leviämis- ja vaikutushistoriaa.

Amos Andersonin, Rooman-instituutin merkittävän mesenaatin, nimikkoluento on Villa Lanten akateemisen vuoden ehdoton kohokohta. Professori Christopher Howen Amos Anderson -luennon otsikko on “’Only connect: interdisciplinary links between genes, medieval texts and calendars, languages and folk tales”. Teemana on monitieteisen tutkimuksen tärkeys: modernissa tutkimuksessa ei ole enää puhtaaksiviljeltyä historian-, kielten- tai biologiantutkimusta, vaan eri alojen menetelmien integroiminen on avain menestykseen.

Lisätietoja: http://www.bioc.cam.ac.uk/people/uto/howe

TUOMAS HEIKKILÄ

Kolmen eri oppialan dosentti Tuomas Heikkilä on johtanut Suomen Rooman-instituuttia vuodesta 2013 lähtien. Hänen kautensa loppuu kesällä, ja Lavatanssit Villa Lantessa ovat hänen jäähyväistilaisuutensa instituutissa. Tieteellisessä seminaarissa hän kertoo tutkimusryhmänsä suuresta teemasta: ajasta.

    Mitä aika merkitsi keskiajan ja renessanssin Roomassa? Yhtäältä kyse on siitä, kuka aikaa ja siten ihmisten ajankäyttöä hallitsi, miten aikaa jäsennettiin, miten sitä käytettiin ja miten siihen suhtauduttiin. Toisaalta hanke kiteytyy kalentereihin, joiden sisällön kautta pääsee käsiksi niitä ylläpitävien yhteisöjen arvomaailmaan tavalla, jota mikään muu lähderyhmä ei tekisi mahdolliseksi: kalenterit ovat luetteloja asioista, joita yhteisö ei halua unohtaa.

Näin ihmisten aikakäsitykset ovat ikkuna historian perimmäisten kysymysten äärelle. Koska esimerkiksi keskiajalla jokaisella seurakunnalla oli oma, naapureista hiukan poikkeava kalenterinsa, ja koska seurakuntia oli Euroopassa kymmeniä tuhansia, lähteiden määrä on suunnaton. Siksi hankkeen osana on kehitetty tutkimuksen tietokoneavusteisia menetelmiä. Tavoitteena on ollut nostaa Villa Lante, suomalaisen humanistisen osaamisen ikoni, kansainvälisesti merkittäväksi uusien tutkimusmetodien keskukseksi. Lopulta Heikkilän esitys kiteytyy saman ajatuksen ympärille kuin Howenkin: yhteistyö ja monitieteisyys ovat menestyksekkäälle tutkimukselle välttämättömiä.

Lisätietoja: https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/person/tuoheikk

KULTTUURI

 

FIORI DI VIENO: VIENO MOTORS

Suomijuhannus ja kukkataiat! Fiori di Vieno (Vieno Motors) tarjoaa seppeleitä, vieheitä, somisteita, juhannustaikaa, kauneutta ja kukkia lavatanssien juhlavieraille kannettavaksi. Fiori di Vienon kukkamestarina Villa Lantessa on kuvataiteilija Paavo Halonen, joka johdattaa kävijät kukkataiteen saloihin.

Vieno Motors toteuttaa anarkofloristisia esityksiä, jossa taiteilijat yhdistävät yleisön silmien edessä kukkia, kasveja ja muuta materiaalia (found objects) ja työskentelyn seuraaminen muodostaa kokemuksellisen ja hetkellisen spektaakkelin.

Paavo Halonen on suomalainen kuvataiteilija, kuvittaja ja kuosisuunnittelija, joka on suunnitellut kuoseja muun muassa Marimekolle.

TANSSITEATTERI TSUUMI

Tanssiteatteri Tsuumin tanssijat Salla Korja-Paloniemi ja Sampo Kerola esittävät muusikko Antti Paalasen musiikin siivittäminä tanssidueton Rememberme, jonka liikemateriaali fuusioi suomalaista kansantanssia ja nykytanssia. Esitykset Villa Lantessa 21.6. ja 22.6. Lisää tietoa teoksesta ja esityksestä: http://www.tsuumi.com/?p=3616&lang=fi

Tanssiteatteri Tsuumi on helsinkiläinen, vahvasti kansanperinteen juurruttama, rosoa ja inhimillisyyttä rakastava tanssiteatteri, joka imee voimansa arkaaisista juurakoista ja ammentaa inspiraationsa ympäröivästä maailmasta. Tanssiteatteri Tsuumi tekee monimuotoista esitystaidetta, jossa pääpaino on tanssin ja musiikin, liikkeen ja rytmin synteesissä. Tsuumi esiintyy niin teattereissa kuin vaihtuvissa tiloissa sekä tarjoaa koulutusta. Tanssiteatteri Tsuumi on reilun viisitoistavuotisen historiansa aikana tuottanut yli 50 kokoillan näyttämöteosta itsenäisesti tai yhteistyössä muiden teattereiden ja toimijoiden kanssa.

KARRI LUHTALA

Huomenna tanssitaan Rooman kesäillassa supisuomalaisissa lavatansseissa! Jazzpianisti Karri Luhtala esiintyy tapahtumassa niin jazztrionsa kanssa kuin myös isommalla kokoonpanolla tahdittaen molempina iltoina tanssittavia lavatansseja. Villa Lanten juhlaa varten koottu yhtye koostuu suomalalaisista ja italialaisista kovan tason muusikoista. Ohjelmistossa luvassa nostalgisia italialais-suomalaisia iskelmiä/käännösiskelmiä.

Karri Luhtala band:

piano Karri Luhtala

laulu Juki Välipakka

laulu Valeria Rinaldi

rummut Juho Peltoniemi

kitara Pasi Jääskeläinen

basso Stefano Cantarano

Karri Luhtala on suomalainen Italiassa opiskellut ja asunut jazzpianisti. Hän on valmistunut Frosinonen konservatoriosta vuonna 2014. Karri esiintyy ahkerasti ympäri Eurooppaa useissa eri yhtyeiden kanssa ja tuo säännöllisesti Suomeen kansainvälisiä kokoonpanoja.

Karri Luhtala band 21.6. ja 22.6. klo 20:50

Karri Luhtala Trio 22.6. klo 19:00

TANSSIHAASTE

Suomen 100-vuotisen itsenäisyysjuhlan kunniaksi järjestetään Koko Suomi Tanssii-kampanja. Tämän kampanjan kautta järjestetään laadukasta tanssinopetusta joka haastaa yhteisöt ja yksilöt opettelemaan eri tanssilajeja. Yksi näistä lajeista on suomalainen humppa. (Tanssiteatteri Tsuumin tanssijat) tanssionopettajat Salla Korja-Paloniemi ja Sampo Kerola opettavat virallisen satavuotisjuhlahumpan käänteet juhlavieraille. Villa Lanten kaikille avoimissa tanssituokioissa opetellaan kampanjan pari- ja kansantanssikoreografiaa (humppa), joka on Marjukka Koivuniemen ja Petri Kauppisen käsialaa.

Tanssihaastetanssi videoidaan, jaetaan somessa ja samalla haastetaan joku muu tanssihaasteeseen. Suomen Rooman-instituutti haastaa kaikki suomalaiset tiede- ja kulttuuri-instituutit keskiviikkona 21.6. ja torstaina 22.6. kaikki ulkomaiset instituutit Roomassa. Villa Lantessa lakerikengät on jo lankattu ja tanssikuviot hiottu kohdalleen.

Linkki Koko Suomi Tanssii -kampanjaan:

http://www.suomitanssii.fi

DUO LEPISTÖ&LEHTI

Harmonikkataiteilija Markku Lepistön ja kontrabasisti Pekka Lehden duo Lepistö&Lehti tuo suomalaista nykykansanmusiikkia Lanten Lavatansseihin. Heidän musiikillinen yhteistyönsä on rohkeaa ja innovatiivista. Musiikissa yhdistyvät nykykansanmusiikki, jazz ja tango harvinaisen tunteikkaalla lämmöllä ja virtuositeetilla.

Villa Lantessa nämä kaksi uuden suomalaisen akustisen musiikin huippunimeä esittävä duonsa originaalisävelmiä sekä muutamia ikihittejä suomalaisilta tanssilavoilta duon omaan sointiin sovitettuna.

”Manna from musical heaven.” – The Sunday Express

“One of the discoveries of this year’s Womad festival” Daily Telegraph

SUN EFFECTS

Lux Helsingistäkin tuttu Sun Effects tuo pohjolan valoa Rooman kesäkuiseen yöhön. Keskikesän juhlan kunniaksi Sun Effects suunnittelee ja toteuttaa Villa Lanteen juhlavalaistuksen koko kaupungin nähtäville.

Vuonna 1996 perustettu Sun Effects on helsinkiläinen design – ja tuotantokollektiivi, joka on tunnettu uniikeista designeista ja suurtuotannoistaan. Sun Effects huolehtii mm. valotaidefestivaali Lux Helsingin kuratoinnista ja toteutuksesta, startup-tapahtuma Slushin visualisoinnista ja tuotannosta sekä Flow Festivalin valo-, video-, ja venuesuunnittelusta.

www.suneffects.fi/

 

 

 

 

 

 

Johanna LitzenLavatanssien esiintyjäkuvaukset