Justus K: muotia antiikin inspiroimana

Eeva-Maria Viitanen Taide

Muotisuunnittelija Justus K oli Villa Lantessa 5.-15.4.2016 työstämässä Castor ja Pollux -myytin ispiroimaa haute couture -tyyppistä vaatemallistoa.

Kuinka päädyit instituuttiin?
”Olen kuullut Villa Lantesta ensimmäistä kertaa isoäidiltäni, joka muisteli instituutin varhaisia vuosia. Erasmus-vaihtovuotenani Pariisissa tutustuin Pariisin kulttuuri-instituutin kautta suomalaiseen instituuttimaailmaan ja sen mahdollisuuksiin, jonka lisäksi olen kuullut instituutista taidehistorioitsijakollegoiltani. Työskentely Lantessa onkin yksi unelmieni täyttymys!”

Mikä on oleskelusi tarkoitus?
”Suunnittelen tulevaa Castor ja Pollux -mytologian inspiroimaa haute couture -tyyppistä mallistoani, jonka vaatteet eivät ole kaupalliseen käyttöön vaan puhtaasti taiteellisia töitä. Olen kiinnostunut siitä, miten vaatteiden kautta voidaan ilmaista eri identiteettejä ja kuinka näitä voidaan tarkastella osana kulttuuriamme. Castor ja Pollux kiinnostaa minua erityisesti, sillä oma horoskooppimerkkini kaksonen viittaa juuri tähän Dioskuurien tähtimerkkiin. Käytännössä olen Lantessa perehtynyt antiikin symboliikkaan, muotokieleen, värimaailmaan ja materiaaleihin vieraillen museoissa ja tutustuen Dioskuureja kuvaaviin veistoksiin ja monumentteihin. Poikkitieteelliset keskustelut muiden asukkaiden kanssa ovat myös olleet arvokkaita, ja lisäksi olen saanut henkilökunnalta käytännön opastusta mytologian tutkimiseen ja lähteiden etsimiseen. Olen siis ottanut kaiken irti instituutin fasiliteeteista ja asiantuntemuksesta!”

Mikä on suhteesi Roomaan?
”En juurikaan tuntenut Roomaa ennen työskentelyjaksoa. Mielikuvani olivat peräisin lähinnä elokuvista, kuten Sorrentinon La Grande Bellezza ja Fellinin Rooma. Näen Rooman edelleen hieman eksotisoivasti, mutta olin yllättynyt siitä kuinka ihmisen kokoinen kaupunki tämä on verrattuna esimerkiksi Pariisiin. Täällä voi kävellä melkein kaikkialle, eivätkä välimatkat ole kovin pitkiä.”

Justuksesta lisää hänen kotisivuillaan http://www.justusk.com/.
Justus K Facebookissa: http://bit.ly/20GNp2G

Teksti: Juuso Kortelainen
Kuva: Marjaana Mitikka

Eeva-Maria ViitanenJustus K: muotia antiikin inspiroimana