Humanismin arvo

Tuomas Heikkilän ja Ilkka Niiniluodon hyökkäys humanistisen tutkimuksen puolesta

Julkaisun kansi. Suomen Rooman-instituutin entinen johtaja Tuomas Heikkilä ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Ilkka Niiniluoto julkistavat teoksen Humanistisen tutkimuksen arvo – kuusi murrettavaa myyttiä ja neljä uutta avainta. Kirja kertoo, miten humanistitutkijat voivat pelastaa Suomen ja maailman.

Heikkilä ja Niiniluoto selvittivät laajan kyselytutkimuksen ja vaikuttajahaastattelujen avulla, mitä suomalaiset ajattelevat humanistisesta tutkimuksesta. Selvityksen pohjalta he laativat suositukset Suomelle: miten ja missä humanistinen tutkimus voisi olla avuksi? Miten humanistista tutkimusta voi edesauttaa?

Kirja kaihtaa vastakkainasettelua humanistisen tutkimuksen ja muiden tieteenalojen välillä, mutta osoittaa, että humanistisella tutkimuksella on paljon sellaista annettavaa, jota ei ole vielä kunnolla hyödynnetty.

“Selvityksemme ei ole puolustuspuheenvuoro. Humanistinen tutkimus on niin vahva, että se ei tarvitse puolustelua. Pikemmin haluamme hyökätä!”, Heikkilä ja Niiniluoto kirjoittavat.

Ravistelu kohdistuu myös humanisteihin:

“Hämmästyttävää kyllä, humanistit itse ovat kaihtaneet ottamasta yhteiskunnallisessa keskustelussa sitä roolia, joka heille asiantuntemuksensa mukaan kuuluisi ja jota heiltä odotetaan. On aika nostaa katse detaljeista suuriin kysymyksiin, astua tutkijankammioista toreille”, kirjoittajat patistavat.

 Lataa kirja ilmaiseksi tästä:        Lataa tästä


Kuka humanisti pitäisi nostaa jalustalle? Ketä arvostat ja ihailet?

Kerro se Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa tunnisteella #humanistijalustalle


Teesit
Kirjoittajat

Wihurin säätiön logo. Humanistisen tutkimuksen arvoa ja asemaa Suomessa luotaava hanke toteutettiin Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.

Linda JokelaHumanismin arvo