Johtaja Tuomas Heikkilä

IRF Ajankohtaista

Tuomas-Heikkila

Dosentti, fil. toht. Tuomas Heikkilä lukeutuu Suomen eturivin keskiajantutkijoihin. Hän aloitti Suomen Rooman-instituutin johtajana elokuussa 2013. Instituutin johtajan tehtäviin kuuluvat oma tieteellinen tutkimustyö, opetus instituutin kursseilla sekä instituutin yleinen hallinto. Johtaja edustaa korkeinta mahdollista asiantuntemusta ainakin yhdellä instituutin painopistealoista.

Heikkilän tutkimuksellisia erityisaloja ovat pyhimykset ja keskiaikainen hagiografia, keskiaikaisten käsikirjoitusten tutkimus, kirjallinen kulttuuri, luostarilaitos, tieteellinen editoiminen sekä tietokoneavusteisten stemmatologisten menetelmien kehittäminen. Suurista hänen johtamistaan tutkimushankkeista mainittakoon Kirjallinen kulttuuri keskiajan Suomessa (2006–2011) sekä kansainvälinen ja monitieteinen Studia Stemmatologica (2009–2012). Mainittujen tutkimusteemojen ohella hänen teostensa keskeisiä aiheita ovat eurooppalainen kulttuuriperintö ja historian pitkät jatkumot.

Tuomas Heikkilän alma matereita ovat Helsingin yliopisto, Eberhard-Karls-Universität Tübingen Saksassa sekä Biblioteca Apostolica Vaticana Italiassa. Heikkilä on työskennellyt Helsingin yliopistossa sekä humanistisessa että teologisessa tiedekunnassa. Lisäksi hän on ollut vierailevana tutkijana Swedish Collegium for Advanced Studyssa Uppsalassa ja Göteborgin yliopistossa. Lisäksi hän on tehnyt tutkimustyötä useissa Euroopan maissa.

Tuomas Heikkilä on julkaissut laajasti ja useilla eri kielillä niin Euroopan, Saksan kuin Pohjolan ja Suomen historiaan liittyen. Hänen merkittävimpiin monografioihinsa lukeutuvat Das Kloster Fulda und der Goslarer Rangstreit, Vita et miracula s. Symeonis Treverensis – ein hochmittelalterlicher Heiligenkult im KontextKeskiajan kirkkoEuroopan syntyPyhän Henrikin legendaPiirtoja ja kirjaimiaS:t HenrikslegendenPyhimyksiä ja paanukattoja12 avainta RoomaanKirjallinen kulttuuri keskiajan Suomessa sekä hänen päätoimittamansa Euroopan historia I-II.

Heikkilä on saanut sekä tieteellisistä että populaareista teoksistaan lukuisia palkintoja (mm. Vuoden historiateos, Valoisa keskiaika, Vuoden kristillinen kirja -palkinnot sekä Vuoden tiedekirja- ja Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnat).

Oppiarvoltaan Heikkilä on yleisen historian ja kirkkohistorian dosentti (Helsingin yliopisto) sekä Suomen historian dosentti (Turun yliopisto).
Lisätietoja: Helsingin yliopiston TUHAT-tietokanta.

IRFJohtaja Tuomas Heikkilä