Instituutin tutkimushankkeet

IRF Tutkimus

Instituutissa tehtävä tutkimus keskittyy tällä hetkellä antiikin ja keskiajan historiaan, ja johtajan ja tutkijalehtorin tutkimushankkeet ovat keskeisessä asemassa: aika, kalenterit ja ajan hallitseminen antiikissa ja keskiajalla sekä roomalaisen talon tilankäyttö ovat tutkimuksen kohteina juuri nyt.

Tuomas Heikkilän tutkimushanke liittyy aikaan ja sen jäsentämiseen antiikissa ja keskiajalla. Hankkeen lähtökohtana on oivallus, että kulloinkin käytössä oleva kalenteri kuvastaa yhteisönsä arvoja, identiteettiä ja käsityksiä menneestä, nykyisestä ja tulevasta. Kalenterit ovat erilaisten vaikutteitten tilkkutäkkejä, joiden pohjalta voi nähdä vuosisataisia kulttuurivaikutuksia. Erilaisten antiikin ja keskiajan kalenterikäytäntöjen kautta lähestytään kulttuuriyhteyksiin, arvoihin ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä antiikin ja keskiajan Roomassa – ja laajemmin Euroopassa.

Lue lisää johtajan tutkimushankkeesta.

Eeva-Maria Viitasen erikoisalana on asumisen arkkitehtuuri roomalaisajalla, Pompejin arkeologia sekä roomalainen epigrafiikka. Hänen tämänhetkisiin tutkimuksellisiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat ensisijassa Pompejin seinäkirjoitusten – sekä maalattujen vaalimainosten että raapustettujen graffitien – sijaintien analyysi. Erityisen kiinnostavia näissä ovat nimet: miksi ihmiset valitsivat paikat mihin kirjoittaa oman nimensä tai muiden nimiä? Olivatko kirjoittajat talojen asukkaita tai vieraita? Mitä nimet kertovat roomalaisten perheiden asumisjärjestelyistä? Tavoitteena on yhdistää tekstien ja niiden arkeologisten sijaintipaikkojen analyysit tavalla, jota ei ole ennen tehty.

Lue lisää tutkijalehtorin tutkimushankkeesta.

Instituutti on aloittanut vuonna 2013 tutkimusprojektin Naksoksen kreikkalainen siirtokunta Sisiliassa: kaupunkikuvan kartoitus ja geofyysinen tutkimus yhteistyössä Naksoksen museon ja Suomen Ateenan-instituutin kanssa. Naksoksen kaupunki oli varhaisin Sisilian kreikkalainen siirtokunta ja sen perustivat Kykladien saariryhmän Naksokselta ja Euboian Khalkiksesta tulevat uudisasukkaat vuonna 734 eaa. Se sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Sisilian itä¬rannikolla Kreikasta Länsi-Sisiliaan kulkevan laivareitin varrella, joten sen lyhyt historia on hyvin levoton. Syrakusa tuhosi Naksoksen muurit ja talot maantasalle v. 403 eaa. ja tästä takaiskusta kaupunki ei enää toipunut: hengissä säilyneet asukkaat perustivat Tauromenionin kaupungin (nyk. Taormina) muutaman kilometrin päähän lahden toiselle puolelle helpommin puolustettavaan paikkaan.

Lue lisää Naksos-projektista.

IRFInstituutin tutkimushankkeet