Wihurin stipendi 50 vuotta

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on myöntänyt vuodesta 1965 alkaen tutkijan apurahan, jonka säätiö Institutum Romanum Finlandiae on jakanut edelleen suomalaiselle humanistisen alan väitöskirjan tekijälle.

Apuraha kattaa vuoden oleskelun Roomassa ja sen saajalla on myös asumisoikeus – ja jopa nimikkohuone – instituutin asuntolassa. Wihuristeja, kuten stipendin saajia instituutin kielenkäytössä kutsutaan, on nyt miltei 50. Luettelo stipendin saajista löytyy täältä.

Vuonna 2015 tämä ainutlaatuinen säätiöiden yhteistyö täytti 50 vuotta ja juhlan kunniaksi kerättiin muisteluita ja kuvia, joista näillä sivuilla parhaita paloja. Kuvia ja tekstejä on käytetty Wihuristien luvalla ja toivomme, että niiden jatkokäytölle pyydetään lupa säätiön asiamieheltä (asiamies[at]irfrome.org).

Samassa yhteydessä tehtiin myös selvitys Wihurin stipendin vaikuttavuudesta: lue tai lataa pdf-muotoinen raportti.

Ryhmäkuva.

50-vuotisjuhla pidettiin Helsingissä marraskuussa 2015 ja paikalle saapui 17 Wihuristia: Eeva Ruoff (edessä vas.), Anneli Luhtala, Timo Sironen, Laura Buchholz, Paavo Castrén, Sari Mattero, Maija Väisänen, Samu Niskanen (takarivi vas.), Marko Halonen, Timo Korkiakangas, Heini Ynnilä, Laura Nissin, Eeva-Maria Viitanen, Heikko Saros, Aino Katermaa, Milla Bergström ja Riikka Ala-Risku (jolle kiitos kuvasta!).

Eva Margareta Steinby sekä Paavo Castrén muistelevat Wihuri-kausiaan 1960- ja 1970-luvuilla.

Lue lisää

Timo Sironen, Ulla Rajala sekä Eeva-Maria Viitanen olivat Wihuristeina 1980- ja 1990-luvulla.

Lue lisää

Wihuristit 2000-luvulla kuvina ja kertomuksina instituutin verkkosivuilla.

Lue lisää

Linda JokelaWihurin stipendi 50 vuotta