Yleisöluento 22.4.: Anna Perenna tra mito e magia

IRF Tapahtumat

Marina PiranomonteKeskiviikkona 22. huhtikuuta 2015 klo 18

Anna Perenna tra mito e magia – le ultime novità

Marina Piranomonte

Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Roma

Marina Piranomonte esitteli luennolla Anna Perennan lähteeseen liittyvät uusimmat tutkimuslöydöt. Muinainen lähde paljastui sattumalta vuonna 1999, kun Pariolin asuinalueelle Rooman pohjoispuolelle rakennettiin parkkipaikkaa.

Kaivaukset toivat näkyviin lähteen rauniot, joista löytyy jumalattaren nimeä kantavia seinäkirjoituksia. Anna Perenna oli roomalainen jumalatar, jota juhlittiin perinteisenä roomalaisena uutena vuotena 15. maaliskuuta. Anna Perennan myytin alkujuuria ei tunneta, mutta hänet on usein esitetty iäkkäänä naisena ja uskotaankin, että roomalaisille Anna Perenna symboloi vuodenkiertoa. Lähteen arvioidaan toimineen palvontapaikkana ainakin neljänneltä vuosisadalta eKr. kuudennelle vuosisadalla jKr. asti.

Piranomonte esitteli konferenssissa lähteen lähistöltä löydettyjä esineitä ja piirtotauluja, joita käytettiin uskonnollisissa ja maagisissa menoissa – esimerkiksi kirouksin koristeltuja lyijytauluja, ihmismäisiä hahmoja sisältäviä lyijysäiliöitä, kuparipadan sekä lyhtyjä. Nämä ja monet muut kaivausten yhteydessä löydetyt esineet ovat nykyisin nähtävillä Anna Perennalle omistetussa Museo Nazionale Romanossa Roomassa.

IRFYleisöluento 22.4.: Anna Perenna tra mito e magia