Arkkitehtistipendiaatti 2016: Robert Hanson

Eeva-Maria Viitanen Stipendiaatit, Tutkimus

Saavuin kesäiseksi kuvailtavissa olevaan Roomaan pääsiäisen viime metreillä tarkoituksenani syventyä barokkiarkkitehtuurin saloihin diplomityön tekoani varten. Aiheenani on Barokki suomalaisessa nykyarkkitehtuurissa,  enkä totta puhuen saapuessani ollut aivan varma miten aihetta lähestyisin.

Kuten monilla muillakin, suhteeni barokkiarkkitehtuuriin oli kaikkea muuta kuin lämmin, ainakin viime kesänä käymääni Suomen Rooman-instituutin järjestämään Grand Tour -kurssiin asti. Ylitsevuotavaa koristelua, raskaita värejä ja pohjoismaiseen estetiikantajuun sopimattomia ylilyöntejä, vieläpä renessanssin aikana vakiintuneita käytäntöjä ronskisti ravistellen. Barokin kakku ei kenties ollut päältä kovinkaan kaunis, mutta jälleen kerran asiaan perehtyminen on todistanut ensivaikutelman vääräksi; barokki ei suinkaan mauttomalla tavalla jatkanut renessanssin muotokieltä, vaan oli itsessään tyylillinen vallankumous, joka toi ennennäkemättömän geometrialla leikittelevän ilmaisun rakennustaiteen piiriin.

Roomassa oloni aikana haluan uppoutua barokkiin niin kokonaisvaltaisesti kuin ehdin, jotta voin myöhemmin ”barokkisin silmin” tarkastella kotoista suomalaisarkkitehtuuria yhtäläisyyksiä pohtien. Tutustumiseni sisältää sekä kohteissa käymistä, että instituuttimme kirjaston ja muiden kokoelmien tutkimista. Viimekesäisen kurssini ansiosta olen löytänyt kynän erinomaisena tapana dokumentoida näkemääni, ja pyrinkin aina piirtämään skissejä näkemistäni mielenkiintoisista barokkiaiheista. Asioita tarkastelee aivan eri tarkkuudella kun pohdiskelee perspektiivin luoman kaltevan linjan piirtämistä paperille jos vertaa siihen silmänräpäykseen jossa painaa kameran laukaisijaa.

Yleisellä tasolla olen aina ollut kiinnostunut syy-seuraussuhteista ja suuremmista kokonaisuuksista, joten uppoutumiseni on myös rönsyillyt milloin barokkikauden paavien sukulaisuussuhteisiin, milloin 1500-luvun Euroopan poliittiseen ilmapiiriin.

Robert Hanson on vuonna 1988 syntynyt arkkitehtiopiskelija, joka aloitti opintonsa TKK:ssa (nyk. Aalto-yliopisto) 2006. Hänelle ovat tuttuja arkkitehtiopiskelijaverkostot sekä Suomessa että Euroopan tasolla Universidad Politécnica de Madridissa vietetyn vaihtovuoden seurauksena. Viime vuodet hän on viettänyt pitkälti asuntosuunnittelun parissa työelämässä.

Eeva-Maria ViitanenArkkitehtistipendiaatti 2016: Robert Hanson