Fredrick Whitling.

Amos Anderson -stipendiaatti 2020

Linda Jokela Ajankohtaista, Stipendiaatit, Tutkimus

Amos Anderson -stipendiaatti Frederick Whitling tutkii kuningas Kustaa VI Aadolfin kiinnostusta arkeologiaan ja kulttuurihistoriaan

Historioitsija ja kirjailija Frederick Whitling on valittu Suomen Rooman-instituutin vuoden 2020 Amos Anderson -stipendiaatiksi.Whitling on parhaillaan viimeistelemässä tutkimusprojektiaan otsikolla Kustaa VI Aadolf arkeologina ja kulttuurimesenaattina.

Frederick Whitlingin tutkimus valaisee muuan muassa Ruotsin kuningas Kustaa VI Aadolfin (1882–1973) roolia lukuisten komiteoiden, retkikuntien ja tiedeinstituuttien hallitusten puheenjohtajana hänen ollessaan kruununprinssi. Näin hän mahdollisti tuen arkeologisille kenttätöille sekä niiden taloudelliset, tieteelliset ja diplomaattiset edellytykset. Kustaa VI Aadolf oli lisäksi monipuolinen kulttuurimesenaatti, keräilijä ja lahjoittaja, ja hänen jälkensä on nähtävissä erityisesti alun perin Tukholman Historialliseen museoon suunnitellussa ns. vertailevan arkeologian kokoelmassa, joka sisältää esineitä lukuisista eri kulttuureista. Tutkimus antaa hyvin kattavan kuvan Kustaa VI Aadolfin kiinnostuksesta arkeologiaan.  

Whitling on väitellyt tohtoriksi Firenzen European University Institutesta, minkä lisäksi hän opiskellut mm. Lundin yliopistossa. Hänellä on myös tutkimuskytköksiä Ruotsin instituutteihin Roomassa ja Ateenassa. Viime vuonna julkaistiin Whitlingin monografia Western Ways. Foreign Schools in Rome and Athens (Berlin: De Gruyter). Hänen Roomaan erikoistunut historiallinen tuotantonsa käsittelee mm. Terminin rautatieaseman kulttuuriperintömaatiedettä.

Amos Anderson -stipendiin kuuluu kolmen kuukauden työskentely Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa. Stipendi myönnetään vuosittain tohtorikoulutettavalle, post doc -tutkijalle tai vastaavan tasoisen koulutuksen hankkineelle henkilölle, joka tekee tutkimustyötä jollakin seuraavista tutkimusaloista: Rooman ja Italian historia, antiikin kulttuuriperintö, klassillinen arkeologia, klassillinen filologia ja taidehistoria. Etusijalla ovat hakijat, joiden tutkimusaihe yhdistää taiteiden ja talouden tutkimusta, ja tutkimustulosten ensisijainen julkaisukieli tulee olla ruotsi. Kaksi aikaisempaa stipendiaattia ovat olleet Tuomo Nuorluoto (2018) ja Asta Kihlman (2019).

Suomen Rooman-instituutin Amos Anderson -stipendin on perustanut Föreningen Konstsamfundet yhteistyössä säätiön Institutum Romanum Finlandiae kanssa.  Stipendi on nimetty Amos Andersonin mukaan. Hän oli Föreningen Konstsamfundetin perustaja sekä mesenaatti, jonka tuki oli merkittävä niin Suomen Rooman-instituutin perustamiselle kuin Villa Lanten hankkimiselle.

Vuoden 2021 stipendin hakuaika on syyskuussa 2020.

Linda JokelaAmos Anderson -stipendiaatti 2020