3.5. seminaari Caravaggion maalauksesta “Pyhä Matteus ja enkeli”

Simo Örmä Tapahtumat

Insequendo i colori di Caravaggio on kuvataiteilija Antero Kahilan toteuttama tutkimuksellinen hanke, jonka tavoitteena oli rekonstruoida II maalmansodassa tuhoutunut tai kadonnut Caravaggion ensimmäinen versio Pyhä Matteus ja enkeli –teemasta. Hanke on aiemmin esitelty Berliinissä 2011 missä se oli osa Gemäldegalerien Hommage an Caravaggio -näyttelytapahtumaa. Ensiesittelynsä hanke sai Valtion taidemuseossa  Helsingissä 2008.

Maalauksen rekonstruoinnissa on hyödynnetty muun muassa erittäin laadukasta, Gemäldegalerien arkistoista saatua mustavalkoista kuvamateriaalia, digitaalista kuvankäsittelyä, löytyneitä kirjallisia värikuvailuja, Caravaggion teoksien jäljennystyöstä saatua tietotaitoa, erityisasiantuntijoiden konsultaatioita sekä Caravaggion teoksia koskevaa konservointitietoa. Rekonstruointityössä taiteilija Kahilan pyrkimyksenä oli käyttää osin samankaltaisia materiaaleja kuin 1600-luvulla, hyödyntää itse maalaustyössä samankaltaista optista rakennetta ja työjärjestystä sekä tavoitella lopputulosta, joka näyttäisi mahdollisimman uskottavasti samankaltaiselta kuin Caravaggion muu saman kauden tuotanto nykyään, neljän vuosisadan aikana tapahtuneiden värimuutosten jälkeen.

Tutkimuksellisen Insequendo i colori di Caravaggio –hankkeen alkuperäiseen kokoon öljyvärein maalattu rekonstruktio on huhtikuun loppuun saakka nähtävillä Suomen Rooman-instituutin salongissa (arkipäivisin klo 9-12).

3.5 klo 18 järjestetään instituutissa (italiaksi) seminaari Caravaggion maalauksen historiasta ja Antero Kahilan rekonstruktiosta. Ohessa kutsu.

Simo Örmä3.5. seminaari Caravaggion maalauksesta “Pyhä Matteus ja enkeli”